Yok olmadılar, yaşamı yeniden ördüler

Kadın Haberleri —

  • Êzîdî kadınların, YJA-STAR ve YPJ savaşçıların direnişinden ilham alarak bugün Şengal’da yeni yaşama öncülük ettiğini belirten MXDŞ Eşbaşkanı Cihan Celo, en çok Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne ihtiyaç duydukarını söylüyor.

Mezopotamya coğrafyasının en eski halklarından biri olup dinsel inançları diğer semavi din ve inanışlara kaynaklık eden Êzîdîler, tarihleri boyunca 74 fermanla imha ve soykırım saldırılarına maruz kaldı. Son olarak 2014 yılında DAİŞ’in Şengal’i hedef alan saldırılarında 2 bin 213 Êzîdî katledildi. “Ganimet” olarak alıkonulan yaklaşık 7 bin kadın ve kız çocuğu ise köle pazarlarında satılırken, 3 bininin akıbeti ise hala bilinmiyor.

Êzîdîler, bir daha benzer bir saldırıya karşı savunmasız kalmamak için Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) gibi öz savunma güçleri oluşturdu, Şengal'in özgürleştirilmesiyle birlikte ise Şengal Demokratik Özerk Meclisini (MXDŞ) kurdu.

Savaşçılar ilham kaynağımız

Kadınlar, demokratik ulus felsefesi etrafında örgütlenip kendini korumaya ve yöneten yeni yaşamda adeta yeniden doğdu. MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Eşbaşkanı Cihan Celo, kadınları DAİŞ’ten kurtaran YJA-STAR ve YPJ savaşçıların, bu yeni doğuşun ilhamı olduğunu belirtti.

 

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Eşbaşkanı Cihan Celo

 

Yaşam direnişe dönüştü

“Êzîdî kadınların yaşamları, o günden sonra direniş oldu” diyen Celo, kadınlarda gelişen bilinci şöyle anlattı: “Direnmek için mücadele etmesi gerektiklerini öğrendiler. Şimdi de Êzîdî kadınlar devlet aklına ve toplumsal algıya karşı bir direniş ve mücadele içerisinde. Yaşamın her alanında kendi tarihine ve benliğine sahip çıkıyor. Bunu yapanlar bu topluma düşman olan kişilerdi. Bu yüzden hep kadını hedef aldılar ve kadın şahsında bir toplumu yok etmek istediler. Çünkü bir toplumu, toplum yapanın kadın olduğunu biliyorlar.”

Fermandan kurtaran o hakikat

Cihan Celo’nun Şengal’de demokratik ulus paradigmasını referans aldıklarını belirttiği isim ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan. Öcalan'ın savunduğu fikir ve felsefenin Êzîdî kadınlarına “yeni bir yaşamın kapısını açtığını” dile getiren Cihan Celo, “Fermandan bugüne düşmanın bu topluma karşı yok etme planlarını boşa çıkartanlar hep kadınlar oldu. TAJÊ ile örgütlendik, ordu olduk. Bu örgütlülükle, bu güç ve inançla yeniden dirildik. Çünkü Êzîdî kadınlar aslında ne ailesinin ne devletin ne toplumun kendisini koruduğunu ve varlığını koruyacak olanın kendisi olduğunu fark etti” dedi.

Kadınların, yaşanılır bir dünya için Öcalan'ın paradigmasına ihtiyacı olduğunu ifade eden Cihan Celo, “Her kadının hakikatini bilip o şekilde mücadele etmesi gerekiyor. Êzîdîleri fermandan kurtaran Abdullah Öcalan'ın fikriyatıydı. En çok Êzîdî kadınların Öcalan'ın özgürlüğüne ihtiyacı var ve O’nun özgürlüğü için daha fazla mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

Kadın kırımına karşı ortak mücadele

Şengal ve Irak genelinde yürüttükleri çalışmalara değinen Celo, şu bilgileri verdi: “‘Güneşimizi karartamazsınız' çalışmasıyla Şubat ayında çalıştay düzenledik. Bu çalıştaya Irak genelinde farklı kurumlardan ve ırklardan kadınlar katıldı. Bu çalıştayda bazı kararlar alındı. Bu kararlardan biri de egemen zihniyete ve kadın kırımına karşı ortak bir mücadele verme kararıdır. Bunun yanı sıra bir konferans çalışmamız oldu. Bu konferansta da hiç kimsenin kadınları durduramayacağını, kadın mücadelesinin önüne geçilemeyeceğin mesajı net olarak verildi."

Celo konuşmasının devamında bugün Türkiye, Irak ve KDP tarafından Şengal’e dönük yapılan tehdit, baskı ve saldırıların temelinde de demokratik ulus fikriyatı ve inşası olduğunu kaydederek, kadın örgütlülüğü ve mücadelesinin bu saldırıların önüne geçeceğini söyledi.

Bize kazandıracak örgütlülüktür

“Kadınlar bu saldırıların karşısında duracak ve boşa çıkartacaktır. 'Jin jiyan azadî' felsefesiyle toplumumuzu koruyacağız ve zarar görmesine izin vermeyeceğiz. Nerede bir kadın varsa örgütleyip bu ideolojinin etrafında halka olacağız. Çünkü bize kazandıracak olan bu paradigma ve felsefedir.” ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.