Yolun açık olsun

Yurt Dışı Haberleri —

Ayfer Ünlübayır (soldan ikinci) eşinin tabutuna sık sık dokunarak veda etti.

Ayfer Ünlübayır (soldan ikinci) eşinin tabutuna sık sık dokunarak veda etti.

  • Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden gazeteci Hüseyin Narlı (Ökkeş Ünlübayır) dün düzenlenen kitlesel tören ardından son yolculuğuna uğurlandı. Törende eşi “Yolun açık olsun” derken, kızı ise klamla babasını uğurladı. 

ERDAL ALIÇPINAR

Gazeteci ve Yazar Hüseyin Narlı, 9 Ocak’ta kansere yenik düşerek hayatını yitirmişti. Narlı için dün Dortmund Alevi Kültür Merkezi’nde (DAKME) anma töreni düzenlendi. Törene Narlı’nın ailesi ve çalışmaları arkadaşları ile siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Son anına kadar çalıştı

Narlı’nın tabutu sarı-kırmızı-yeşil renkli bir bayrakla örtüldü. Anma Pir Mustafa Mısır ve Ali Köylüce’nin çıra yakması ile başladı. Duygusal anların yaşandığı anmada ilk sözü Hüseyin Narlı’nın eşi Ayfer Ünlübayır aldı. Ünlübayır eşine seslenerek şunları söyledi: “Her ölüm erken ölümdü, ama seninki çok erken oldu. Kalbin Kürdistan için atardı. Kürdistan marşını ne büyük bir hazla dinlerdin.”

Ayrıca Narlı’nın son ana kadar hayatın içinde yer aldığını, kitap okuduğunu, siyaseti takip ettiğini ve hatta çalıştığını anlattı.

Kızı klam okudu

“Çocuklarına onurlu bir miras bıraktın, seninle gurur duyuyorlar. Güle güle sana, yolun açık olsun. Seni ışıklarla uğurluyoruz” diyen Ayfer Ünlübayır’ın ardından kızları Evin babasının tabutu başında “Lo wer meke” isimli klamı okudu. 

Hızlı bir hayat yaşadı

Çocukları birlikte geçen ve üniversiteye kadar beraber okuduğu kuzeni Ali Ünlübayır ise “Hüseyin, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni kazanınca ayrılmıştık. Ama 80 darbesinden sonra beraber yurt dışına çıktık. Hüseyin hep hızlı bir hayat yaşadı” dedi. Ardından ise Ahmed Arif’in “Anadolu” şiirini okudu. 

Hiç geriye bakmadı 

Narlı’nın yakın dostu gazeteci Suat Bozkuş ise “50 yıllık arkadaşım eliyle, yüreğiyle, bileğiyle devrimci oldu. Onu bacağından çıkarılamayan kurşun ile yolculayacağız. Hiçbir zaman geriye bakmadı, hep ileriye gitti. Düşmanına karşı ne kadar direngen ve öfkeliyse yoldaşlarına karşı o kadar sıcak ve samimiydi” diye konuştu.  

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat da “Onunla çalışmak benim için çok öğreticiydi” diye konuştu.

Hocamızı kaybettik

Narlı ile uzun yıllar TV10, Can TV’de birlikte program yapan Zeynel Gül törende ortak anılarını anlattı ardından da “Çok iyi bir yoldaşımızı, hocamızı kaybettik” diyerek, İstanbul ve Sofya Üniversitesi’nden arkadaşlarının onun için gönderdikleri şiir ve mesajı okudu.

Bize büyük bir miras bıraktı

Yazar Fut Kav, Narlı’nın Kürt basınına önemli katkılarının olduğunu ifade ederek, “Bir devrimci olarak yaşadı. Aramızdan ayrıldı diyemiyorum, bize bıraktığı miras var. Yolcu etmiyoruz, yüreğimizde beynimizde taşıyoruz” diye konuştu. 

Herkesin hevali, canı oldu

MAR-DEF Eşbaşkanı Fidan Kabayel ise “Narlı, yüreği zulme karşı atan herkesin yol arkadaşı, hevali ve canıydı. Mütevazi ve sade duruşuyla hepimize önemli katkılar sundu. Örnek alınması gereken zengin bir yaşam bıraktı” dedi. 

Özverili bir dava insanıydı

Yazar Mehmet Bayrak, “Hüseyin Narlı güzellikleri üzerinde taşıyan bir dava adamı ve gönül eriydi. Aramızdan zamansız ayrılması bizleri yaralasa da o hep özverili bir dava insanı olarak yaşayacaktır” ifadelerini kullandı. Bayrak, Narlı için Aşık Meftuni’nin bir dörtlüğünü okudu.

Duruşuyla herkese örnek

Can TV’den çalışma arkadaşı Şükrü Yıldız ise üniversite yıllarından tanıdığı Narlı için “Maraş bölgesinin yetiştirdiği komünist liderlerden biriydi. Bir sosyalist olarak Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde ve Alevi örgütlenmesinde yer aldı. Türkiye devrimci hareketinin ve sosyalistlerinin nasıl durması gerektiğinin bir resmidir” dedi. 

Kızıl güllerle uğurlandı

Çalışma arkadaşlarından Ali Köylüce “Son anına kadar hakikat ve devrim için mücadeleden vazgeçmedin. Bıraktığın izlerde hep var olacaksın” derken; Pir Mustafa Mısır ise “İnsan doğduğu topraklara benzer, Hüseyin Narlı da öyleydi. Keşke köyünde gömebilseydik” diyerek, helalleşmeye geçti. Tören, sanatçıların deyişler ve anmaya katılanların aileye baş sağlığıyla son buldu. Narlı’yı dostları “Kızıl güller açınca Kürdistan dağlarında” parçasıyla uğurladı. Narlı anma ardından Bochum’daki kent mezarlığında toprağa verildi. 

DORTMUND

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.