Yüreğimiz yanıyor, evde oturamazdık

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin kimyasal vahşetine karşı hafta sonu alanlara çıkan Kürtlerden Jiyan Bingöl “Evde oturamazdım” derken Nesrin Abdullah ise “Yüreğim yanıyor” diye konuştu. Uzun Bulut da “Herkes ayağa kalkmalı” çağrısı yaptı.

Avrupa’nın birçok ülkesinde Cumartesi günü alanlara çıkan Kürtler, uluslararası güçlerin Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı sessizliğini protesto etti. Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Norveç, Yunanistan ve Kıbrıs’ta yapılan gösterilerde, Türk devletine öfke yağarken, gerillanın direnişi ise “Gerilla” ve “Bijî Berxwedana Zap, Avaşîn û Metîna” sloganlarıyla selamlandı. 

Almanya’da binlerce kişi katıldı
Almanya’nın Darmstadt, Köln, Bielefeld, Stuttgart, Münih, Freiburg, Kassel ve Hamburg kentlerinde alanlara çıkan Kürtler ile dostları, beyaz tulumlar giydi ve kimyasalla katledilen 17 gerillanın fotoğraflarını taşıdı.

Jiyan Bingöl

Evde oturamazdım
Hamburg’taki eylemde muhabirimiz M. Zahit Ekinci’ye konuşan Jiyan Bingöl kimyasalla katledilen gerillaların görüntülerini izlediğini anlatarak, “Evimde oturamazdım” dedi. Lübeck’ten gelen 20 yaşındaki Berivan Aymaz ise “Yüreğinde biraz insanlık taşıyan herkes bu vahşete tepki göstermeli” diye konuştu. 

Uzun Bulut

Herkes ayağa kalkmalı
60 yaşındaki Uzun Bulut da “Kurdistan’ı işgal ettikleri yetmiyormuş gibi şimdi de en değerli evlatlarımızı kimyasal gazlarla katlediyorlar. Bu insanlık dışı uygulamalara karşı her yerde her zaman sokakta olmalıyız” ifadelerini kullandı. 
Zübeyde Kaya, “Kürt’e sadece zulüm ve ölüm reva görülüyor. Nerede olursak olalım değerlerimize, Önderliğimize ve mücadelemize sahip çıkacağız” mesajı verdi. 

Nesrin Abdullah

Zulüm heryerde
Qamişlolu Nesrin Abdullah da “Zulüm her yerde. Bir anne olarak yüreğim yanıyor. Dört parça Kurdistan’da herkes ayağa kalkmalı” çağrısını yaptı.

Hep birlikte karşı çıkalım
Darmstadt’taki yürüyüşe ise Mainz, Hanau, Mannheim, Frankfurt ve Saarbrücken’den yüzlerce kişi katıldı. Beyaz tulum giyen eylemcilerden Xezexli Canda Nuda, “17 kahramanın sesini duyurmak için buradayız. O görüntüleri seyrettiğimde yüreğim yüz parçaya bölündü. Gelin hep beraber bu vahşete karşı sesimizi yükseltelim” dedi.

Barzani ihanetten vazgeç
Mardinli Zekiye Ana da Türk devletinin tank ve tüfeklerle gerillayı yenemediğini belirterek, “Kullanacak bir şeyi kalmadığı için kimyasala başvuruyor. Türk devleti düşmandır. Gaz maskelerine el koyan ve Türk devletinin saldırılarına izin veren Barzani ailesini de kınıyoruz ve ihanetten vazgeçmesini istiyoruz” dedi.

Zekiye Ana

Silah satışına son verin
Bielefeld’de yapılan yürüyüşe Alman, Türk, Asuri-Süryani dostlar da katıldı. Gösteri sırasında muhabirimiz Murat Mang’a konuşan Êzîdî Kürtlerden “Dayika Xezal” olarak tanınan Xezal Özden, “Acılıyız, çocuklarımız katlediliyor” diyerek Avrupa devletlerine şöyle seslendi: “Hani nerede sizin demokratlığınız, vicdanınız, insanlığınız? Para ve çıkar için bu işi yapmayın. Türk devletine silah ve destek vermeyerek bu savaşı durdurun.”

Dayika Xezal


Sosin Kartal da “Yasak silahlarla çocuklarımız katlediliyor. Dünya gözünü, kulaklarını kapatmış” diyerek sessizliğe tepki gösterdi. Mihê Çakar ise Türk devletinin kullandığı silahların Avrupa’dan gittiğine dikkat çekerek, “Bu yüzden Avrupa ve NATO sessiz” diye konuştu. 

Sosin Kartal

Savary: Kimyasal bulgular var
İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar da 17 gerillanın kimyasal silahla katledilmesini Zürih, Lozan ve Chur’da protesto etti. Zürih’teki eyleme katılan İsviçreli doktor Josef Beppe Savary  Eylül’de bir heyetle Güney Kürdistan’a gittiklerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Biz heyet olarak kimyasal bulgulara ulaştık. Bu iddiaları araştıracak iki kurum var. Biri, merkezi Hollanda’da bulunan OPCW; diğeri de Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silahların Önlenmesi Masası’dır. Ancak bizim bulgularımız üzerine hala bir gelişme yaşanmadı. Somut bilgiler olmasına rağmen bu sessizliği anlamış değiliz.”

Savaş suçu işleniyor
Türkiye’nin kimyasal silah kullanımı Fransa’nın başkenti Paris başta olmak üzere Marsilya, Montpelllier, Bordeaux, Lorient ve Vennas kentlerinde de protesto edildi. Paris’teki gösteride konuşan CDK-F Eşbaşkanı Abdullah Ülmez “Türk devleti savaş suçu işliyor. Tıpkı Saddam gibi kimyasal silahlarla yok etmek istiyor. BM ile OPCW bir an önce üstüne düşeni yapsın” dedi. 

Dine de vicdana da sığmaz
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kurdistanlılar, Türk devletine karşı kahramanca savaşan gerillaya sahip çıkmak için alanlara çıktı. Kitleye hitaben konuşan Civaka Îslamiya Kurdistan (CİK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, “Çocuklarımıza karşı kullanılan kimyasal gazlar hem insanlığa hem dine, vicdana sığmayan ve kabul edilir bir durum değildir” dedi. Beyaz giysiler giyen  eylemciler son olarak bakanlık binası önüne cenaze tabutu maketi bıraktı. Linz kentinde de Rosa Kadın Platformu ve Demokratik Kürt Kültür Merkezi tarafından düzenlenen eylemde kimyasal silah kullanımı protesto edildi. Bregenz şehrinde de göstericiler Vorarlberg Eyalet Parlamentosu’na yürüdü. 

BBC önünde de protesto
İngiltere’nin başkenti Londra'da da BBC binası önünden yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş korteji Oxford Circus ve Piccadilly Circus meydanlarında Türk devletine karşı slogan attı.

Lahey Adalet Divanı’na yürüdüler
Kurdistanlılar, Hollanda’nın Lahey kentinde de yürüyüş yaptı. Kimyasal saldırıların araştırılması talebiyle Lahey Adalet Divanı’na yürüyenler sık sık “Katil Erdoğan” sloganları attı.
Eylemciler, bina önünde kimyasal silahlara karşı temsili koruyucu elbiseler giyip yerlere uzanarak Türk devletinin vahşetine dikkat çekti.

Erdoğan’a öfke haykırıldı
Norveç'in başkenti Oslo'da ise kimyasal silahlara karşı temsili koruyucu elbiseler ve maske giyen eylemciler, bilgilendirme standı açtı ve çevredeki halka bildiri dağıttı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da yapılan yürüyüşte “DAİŞ lideri Erdoğan” sloganı atıldı.

Terörist Erdoğan
Kıbrıs’ın Limasol kentinde Theofilos Kürt Kültür Merkezi üyeleri ve yüzlerce kişi kurum binaları önünden belediye binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte kimyasal saldırılarda yaşamını yitiren HPG’lilerin fotoğrafları taşındı.

OPCW ve BM’ye tepki
Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kürt gençleri, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi kurumların sessizliğini protesto etmek için kentin merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.