Zenginlere baskıyı artırın

Dünya Haberleri —

G-77 + Çin Havana Liderler Zirvesi

G-77 + Çin Havana Liderler Zirvesi

  • Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Küba’nın Havana şehrinde gerçekleşen G77+Çin zirvesinde ‘bölünmeyelim’ çağrısında bulundu. Lula, zengin ülkeler üzerindeki baskıyı artırma çağrısı da yaptı.

134 ülkenin katılımı ile başlayan ve iki günden beri devam eden G77+Çin zirvesinde, eşitsiz ekonomik koşullar altında mücadele eden ülkelerin itirazları öne çıktı. ‘Küresel yönetimin adil olmadığını’ söyleyen Brezilya Devlet Başkanı, “Birleşmiş Milletler (BM), Bretton Woods sistemi ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) güvenirliğini kaybediyor. Bölünmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Brezilya Devlet Başkanı Lula zirvedeki konuşmasında, “Dijital teknolojinin, yapay zekanın ve biyoteknolojilerin yükselişiyle birlikte 4. Sanayi Devrimi döneminde taleplerimizi güçlendirmeliyiz” diyerek, ‘dijital devrimi’ ve ‘enerji geçişini’ birkaç zengin ekonomi tarafından merkez ile çevre arasındaki ilişkiyi yeniden tesis ederek şekillendiremeyecekleri ‘iki büyük değişiklik’ olarak nitelendirdi.

Adil geçiş vurgusu
Brezilye Devlet Başkanı, iklim acil durumunun yeni zorunluluklar getirdiğini, ancak bunun yanında adil bir geçiş için de fırsatlar sunduğunu belirtti. G77+Çin zirvesi, Havana'da dünya nüfusunun yüzde 80'ini oluşturan Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan yüze yakın ülkenin katılımıyla başladı. Bundan 59 yıl önce 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulan grupta şu an 134 ülke yer alırken Çin, dışarıdan bir aktör olarak zirveye katılıyor.
Yüze yakın ülkeden temsilciler, “Mevcut kalkınma zorlukları: bilim, teknoloji ve inovasyonun rolü” başlığı altında düzenlenen bu olağanüstü zirveye katılmak üzere Havana'ya geldiler.

Sistem ilerleme düşmanı
Katılımcılar arasında Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Angola Devlet Başkanı Joao Lourenço, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin de bulunduğu yaklaşık 30 devlet ve hükümet başkanı yer alırken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de zirveye katıldı.
Ocak ayından bu yana G77 dönem başkanlığı görevini yürüten Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, zirvenin açılış konuşmasında ‘uluslararası ekonomi oyununun kurallarının değiştirilmesi’ çağrısında bulunarak, mevcut kuralları Güney ülkelerinin ‘ilerlemesine düşman’ olarak değerlendirdi.
Zirvede söz alan konuşmacıların büyük bir kısmı, koronavirüs (kovid-19) salgınının ortaya çıkardığı küresel eşitsizliği ve yoksul ülkelerin iklim geçişini finanse etmek için aldıkları borçların hafifletilmesi gerektiğini dile getirdiler. HAVANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.