Zevahiri öldürüldü

Dünya Haberleri —

Zevahiri (sağda), Usama bin Ladin'den (solda) sonra El Kaide'nin başına geçmişti. 

Zevahiri (sağda), Usama bin Ladin'den (solda) sonra El Kaide'nin başına geçmişti. 

  • El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, Pazar günü CIA’in Afganistan’da İHA ile düzenlediği saldırıda öldürüldü. 

 

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, hafta sonu ABD’nin Afganistan’da insansız hava aracı ile düzenlediği operasyonda öldürüldü. Uluslararası haber ajanslarına konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Zevahiri'nin Afganistan’ın başkenti Kabil'de yaşadığı evin balkonundayken insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğünü söyledi. Yetkili, Zevahiri'nin 2 adet Hellfire füzesiyle hedeflendiğini söyledi.

Biden bizzat duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, Zevahiri’nin öldürüldüğünü bizzat duyurdu. Biden, televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında, "Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok" dedi. Konuşmasında operasyonun detaylarına da yer veren Biden, “İstihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı. Bu görev dikkatle planlandı ve bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, onun işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu" ifadelerini kullandı. Biden, Zevahiri’nin öldürülmesiyle “11 Eylül 2001 saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de rahatlama sağlandığını” söyledi.

El Kaide'nin beyniydi

Örgütün bir önceki lideri Usame bin Ladin de 2011 yılında Pakistan’da düzenlenen operasyonda öldürülmüştü. Mısırlı göz doktoru Zevahiri bin Ladin’in öldürülmesinin ardından El Kaide’nin başına geçmişti. Bundan önce Zevahiri, genellikle bin Ladin'in “sağ kolu” ve El Kaide'nin “baş ideoloğu” olarak anılırdı. Zevahiri, yaklaşık 3 bin sivili öldüren 11 Eylül 2001 saldırılarının "beyni" olmakla suçlanıyordu. Zevahiri, 2001'de ABD hükümetinin açıkladığı ve 22 kişinin yer aldığı "en çok aranan terörist" listesinde de yer almıştı. Zevahiri'nin başına 25 milyon dolar ödül konmuştu. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.