Zincirli Alman adaleti!

Yurt Dışı Haberleri —

Kurdistanlı Özgür A. davası

Kurdistanlı Özgür A. davası

  • Almanya’da 129 b’den yargılanan Kürt siyasetçileri kriminalize etmeye devam ediyor. Özgür A., 8 aylık tutsaklık ardından çıkarıldığı ilk duruşmaya elleri ve ayakları zincirlenerek getirildi.
  • Duruşma salonuna “Bijî Serok Apo” sloganıyla giren Özgür A. “Ülkemde uygulanan vahşete karşı sessiz kalamazdım” diyerek, siyasal faaliyetlerinin cezalandırılmak istendiğini söyledi. 

ERKAN GÜLBAHÇE / KOBLENZ

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yargılanan Kurdistanlı Özgür A. elleri ve ayakları zincirlenerek getirildiği mahkemede, insan onuru ile bağdaşmayan bu uygulamayı “Bijî Serok Apo” sloganı ile protesto etti.

Alman devleti Kürt siyasetçileri kriminalize etmeye devam ediyor. Yargılamalarıyla Türkiye’yi aratmayan Almanya siyasal faaliyetlerinden dolayı yargıladığı Kürt siyasetçilere bir yenisini ekledi. Bremen’de 30 Nisan’da tutuklanan ve Koblenz Cezaevi’ne konulan Kurdistanlı Özgür A. (48),  Alman Ceza Kanunu’nun 129/b maddesinden yargılanıyor. Özgür A.’nın ilk duruşması 8 aylık tutukluluk ardından Pazartesi günü Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görüldü. 

Bijî Serok Apo’ sloganıyla girdi

Duruşmaya savunma avukatları Berthold Fresenius ve René Bahns katılırken, çok sayıda Kurdistanlı da duruşmayı takip etti. Mahkemeye elleri ve ayakları kelepçeli halde getirilen Özgür A. duruşma salonuna “Bijî Serok Apo” sloganı atarak girdi. Tepkiyle karşılanan kelepçe uygulamasına karşı avukatlar itiraz dilekçesi verdi. 

Toplantı düzenlemek suçmuş

Kimlik tespitinin ardından iddianamenin okunmasına geçildi. İddianamede, Özgür A.’nın Mayıs 2018’den tutuklandığı tarihe kadar Saarland, Rheinland-Pfalz ve Almanya'nın çeşitli bölgelerinde PKK üst düzey yöneticisi olarak çalıştığı iddia edildi. Toplantı düzenlemek, eylem ve etkinlikler organize etmek suç olarak gösterildi. 

Bu yargılama geçersiz

Savunma avukatları, 129b’den yapılan bu yargılamanın 2011 yılında Adalet Bakanlığı tarafından alınan özel izne dayandırıldığını belirterek, “2011’den bu yana birçok gelişme yaşandı. Bu nedenle bu yargılama geçersizdir. Ayrıca müvekkelimiz Özgür A.’ya yöneltilen suçlamalar ‘terör eylemi’ kapsamında ele alınamaz” diyerek mahkemenin düşürülmesi talebinde bulundu. 

Cezaevinde kötü muamele

Avukatlar Özgür A.’ya cezaevi yönetimi tarafından kötü muamele edildiğini belirterek, “En temel ihtiyaç olan sağlık için bile istekleri kabul edilmiyor ve eşyaları verilmiyor” diyerek, bu duruma itiraz etti. Mahkeme Heyeti Başkanı Dr. Kerber en yakın zamanda taleplerin karşılanmasını istedi.

Kürtlere soykırım dayatılıyor

Duruşmada savunma yapan Özgür A. kendisine yöneltilen ‘terör’ suçlamasını kabul etmeyerek, “Mahkeme heyeti Kurdistan’da ve Türkiye’de Türk devleti tarafından uygulanan baskıcı ve katliamcı politikayı göz önünde bulundurmadan adil bir yargılama yapamaz. Türk devleti Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne karşı kimyasal silah kullanarak uluslararası kuralları ihlal ediyor. Bunu ifade eden siyasetçi ve bilim insanları tutuklanarak cezaevine konuluyor” dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere Türkiye’deki  tutsaklara kötü muamele ve tecrit uygulandığını dile getirdi.

Vahşete sessiz kalamazdım

Özgür A., “Ülkemde uygulanan bu vahşete karşı sessiz kalamazdım” diyerek, siyasal faaliyetlerinden dolayı suçlandığını söyledi. “Bütün çalışmalarım Alman yasaları çerçevesinde ve yetkililerden alınan izin ile gerçekleştirilmiştir. Ne yazık ki benim gibi birçok Kurdistanlı Almanya cezaevlerinde ve haksız bir şekilde yargılanıyor” diyerek ekledi: “Oysa Almanya Kürt sorununun çözümü için önemli bir rol oynayabilir.”

Alman gençlerden eylem

Duruşma devam ederken Antifa Linksjugend üyesi gençler ise mahkeme önünde eylemdeydi. Mahkeme girişine “Özgür için özgürlük, Kürdistan için barış” pankartı açan gençler bildiri dağıttı. Yapılan konuşmalarda, Almanya’nın Kürt siyasetçilere yönelik politikasının kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Bu kirli politikadan vazgeçin ve yargılamaları durdurun” çağrısı yapıldı.

Özgür A.’nın davası 2, 9, 16 Aralık tarihlerinde Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülmeye devam edilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.