Zırhlı katillere cezasızlık zırhı

  • Mardin’deki üç ayrı zırhlı araç çarpması davasında hukuk işlemiyor. 7 yaşındaki Berfin Dilek’in dosyası kamuoyundan kaçırıldı, Şerif Bakır’ın soruşturması uzun süre engellendi, Suphiye Yakut’un dosyası ise karar aşamasında durduruldu.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 3 Eylül'de 7 yaşındaki Miraç Miroğlu’nun zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmesi üzerine benzer olayların akıbetini yeniden gündeme getirdi. Zırhlı araçların çarpması sonucu Mardin Dargeçit’te 9 Şubat 2017’de 7 yaşındaki Berfin Dilek hayatını kaybederken, 9 Haziran 2017’de Nusaybin’de Mehmet Şerif Bakır (17) sol bacağını kaybetti. 22 Nisan 2018’de ise Bahçebaşı Mahallesi'nde geriye doğru giden zırhlı polis aracının çarpması sonucu Suphiye Yakut (51) yaralanarak bir bacağı sakat kaldı.

Dava kaçırıldı

Berfin Dilek’in hayatını kaybetmesine dair açılan soruşturma ile Mehmet Şerif Bakır ile Suphiye Yakut’un yaralanmasına dair başlatılan soruşturmalar davaya dönüştü. Bu süreçte Dargeçit Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve AKP’li yöneticilerin araya girmesiyle dosya kamuoyundan uzaklaştırıldı.

Karar aşamasına gelinmiyor

Mehmet Şerif Bakır’ın sol bacağını kaybetmesine ilişkin zırhlı araç sürücüsü olan polisin yargılanması Nusaybin Kaymakamlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermemesi nedeniyle uzun süre başlayamadı. Bakır’ın avukatının İdare Mahkemesi’ne yaptığı itirazın sonucunda polis  hakkında soruşturma ancak aylar sonra başlatılabildi. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kapsamında polis “Taksirle adam yaralama” suçlaması ile yargılanmaya başladı. Ancak dosyada karar aşamasına bir türlü gelinemedi.

Yargılama durduruldu

Yakut’un sakatlanmasına sebep olan polis memuru zırhlı araç sürücüsü S.G. hakkında “taksirle yaralama” suçundan açılan davada ise bu güne kadar 12 celse görüldü. 10. duruşmada savcılık mütalaasını vererek, polis S.G.’nin “taksirle yaralama” suçundan cezalandırılmasını istedi. Davanın 2 Nisan’da karar verilmesi beklenen duruşmasında mahkeme hakiminin değiştiği görüldü. Bu nedenle hakim dosyayı incelemek üzere duruşmayı 8 Nisan’a erteledi. Daha önce ceza verilmesini isteyen savcı, 12. duruşma da bu defa “Her ne kadar önceki celse mütalaamızı bildirmiş isek de dosyanın incelenmesinde sanık hakkında soruşturma izninin alınması gerektiği anlaşıldığından yargılamanın bu aşamada durdurulmasına karar verilmesi” yönünde yeni mütalaa verdi. Savcılığın talebi üzerine mahkeme, devam eden yargılamanın “görev suçu olabileceği” değerlendirmesi yaparak durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, yargılamanın devam edebilmesi kapsamında “Dargeçit Kaymakamlığı’ndan izin alınmasına, izin şartının beklenilmesi gerektiği” gerekçesi ile yargılamanın durdurulmasına karar verdi. Dargeçit Kaymakamlığı ise aradan geçen 5 aya rağmen mahkemenin talebine olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapmadığından yargılama devam edemedi.

Yakut ailesinin avukatı Tahir Demir, zırhlı araçların çarpması sonucu yaşanan ölüm ve yaralanma olaylarında hazırlanan kusur raporlarında genel tavrın hayatını kaybeden ya da yaralanan kişilerde belli oranlarda kusur olduğu şeklinde tespitlere yer verildiğini ifade etti. Demir, “Miraç’ın dosyasında büyük ihtimal Miraç kusurlu olarak görülecek. Çünkü sistem bu şekilde yürütülüyor” dedi.

Devletin gücü

Zırhlı araçların keyfi kullanıldığını, başka araçların önünün kesildiğini, trafikte tehlike yarattığını kaydeden Demir, “Devletin gücünün arkasında olduğunu düşünen bir anlayış var. Bu nedenle böyle hareket ediliyor” diye konuştu. MA/MARDİN

 

Kendi kendilerini aklıyorlar

Zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden ve bisikleti üç parçaya ayrılan Miraç Miroğlu, trafik polisleri tarafından hazırlanan raporda “asli kusurlu” olarak gösterildi.

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi 533. Sokak’ta 3 Eylül günü akşam saatlerinde bisiklet süren 7 yaşındaki Miraç Miroğlu’nun, polis M.K.’nin kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin jandarma ve trafik polisleri tarafından hazırlanan olay yeri inceleme tutanakları ile görgü tanığı S.Ş.’nin ifadesine ulaşıldı. 

Kazaya dair trafik polisleri tarafından tutulan inceleme raporu, soruşturma dosyasına eklendi. Bu raporda, olaya dair “Kaza yerinde yapılan inceleme ve araştırmada 73/A 0107  plakalı İdil Emniyet Müdürlüğüne ait resmi aracın sürücülüğünü yapan M.K.’nin İdil İlçe merkezi Turgut Özal Caddesi ile 533 sokak kavşağı kesiştiği noktada doğru istikametinde seyir ederken gidiş istikametine göre sol taraftan gelip 533 sokak üzerinden Turgut Özal caddesi kavşağına doğru gitmekte olan motorsuz bisiklet sürücüsü Miraç Miroğlu'nun dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu DUR trafik işareti levhası bulunduğu halde durmayarak doğru istikametinden giden 73/A 0107 plakalı resmi aracın sol ön kısmında çarpması neticesinde çift taraflı yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği tespit edilmiştir” değerlendirmelerinde bulundu. 

Raporun devamında ise “Kazanın oluşumunda 73/A 0107 plakalı resmi araç sürücülüğünü yapan M.K.’nin 2918 sayılı karayolları Trafik Kanununda belirtilen diğer kusurlardan 52/1-A (Aracın hızını kavşaklara yaklaşırken azaltmamak...) Motorsuz bisiklet sürücüsü Miraç Miroğlu'nun Asli kusurlardan 64/H (Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak) 57/A(kavşağa yaklaşan sürücüler kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, dikkatli olması geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar) maddesini ihlal ettiğinden kusurlu olduğu kanaatine kaza yerinde yapılan inceleme ve araştırma ve ölçümler sonucuna varılmıştır” denildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.