Rusya ‘tehdit’, Çin ‘hasım’

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya, tarihinde ilk kapsamlı Ulusal Güvenlik Strateji belgesi hazırlayarak kamuoyuna açıkladı. Belgede ABD, NATO ve Avrupalı müttefiklere bağlılık vurgusu yapıldı. Belgede Rusya’ya "tehdit", Çin'e ise "partner, rakip ve sistemsel hasım" deniyor. 

Almanya'nın kamuoyuna sunduğu 80 sayfalık ilk kapsamlı Ulusal Güvenlik Strateji belgesine Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği sınamalar, dünyada değişen güç dengeleri, orduda modernizasyon, iklim değişikliği gibi başlıklar damgasını vurdu. Başbakan Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, belgeye yazdıkları önsözlerde, Alman ulusal güvenlik stratejisinin hedefini "Almanya'nın vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması ve Avrupa'nın güvenliğine katkı" olarak nitelendirdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi yok
Ulusal Güvenlik Starteji belgesinin Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansında açıklanması hedefleniyordu. Ancak Sosyal Demokrat Partili Başbakan Olaf Scholz ile Yeşiller partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle süreç uzamıştı. Kabinede onaylandıktan sonra kamuoyuna açıklanan belgede, daha önce kamuoyuna yansıyan, karar alma mekanizmalarında yapısal reform ile bir Ulusal Güvenlik Konseyi kurulması gibi maddeler yer almadı.

Rusya "tehdit", Çin "sistemsel hasım"
Belgede Rusya ve Çin ise stratejik hasım olarak yer aldı. Rusya için "Günümüz Rusyası kestirilebilir bir zaman diliminde Avrupa-Atlantik bölgesindeki barış ve güvenlik önündeki en büyük tehdittir" ifadesi yer alırken Çin Halk Cumhuriyeti "partner, rakip ve sistemsel hasım" olarak nitelendirildi. Belgede, "Giderek büyüyen bir çokkutupluluk döneminde yaşıyoruz. Bazı devletler mevcut uluslararası düzeni kendi sistemsel hasımlık anlayışlarına göre yeniden şekillendirmeye çalışıyor. Bu bağlamda Çin partner, rakip ve sistemsel hasımdır. Rekabet ve yarış ögelerinin son yıllarda arttığını gözlemliyoruz. Ancak Çin aynı zamanda bir partner olmayı sürdürmektedir. Çin'in partnerliği olmadan aciliyet taşıyan pek çok küresel soruna çözüm bulunamaz" denildi.

80 sayfalık belgede ikili göç anlaşmalarından, NATO üyeliklerine iklimden enerji tedarik kaynaklarının güvenliğe yansımalarına kadar çok sayıda konu ele alınıyor. Belgede dikkat çeken bir konu insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı değerler oldu. Bu değerleri paylaşmayanlar ile de çalışıldığı şöyle ifade ediliyor: "Değerlerimizi ve çıkarlarımızı paylaşan partnerlerimizle bu noktada aynı görüşteyiz. Ancak aynı zamanda, tüm değerlerimizi paylaşmasalar da bizim savunduğumuz uluslararası düzenden yana olan devletlerle daha yakın iş birliği için çalışmaktayız" BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.