1 Mayıs şehitleri anıldı

  • Demokratik kitle örgütleri, “Kanlı 1 Mayıs” olarak adlandırılan 1977’deki 1 Mayıs’ta katledilenleri Kazancı Yokuşu’nda andı. 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 78’liler Girişimi, Demokratik Aleviler Derneği (DAD), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşil Sol Parti, “Kanlı 1 Mayıs” olarak adlandırılan 1977’deki 1 Mayıs’ta katledilenleri Taksim Meydanı’nın Kazancı Yokuşu’nda andı. Anma saygı duruşuyla başladı. 

Ortak açıklamayı 78’liler Girişimi’nden İsmail Ağan, okudu. AKP iktidarının 2010 Anayasa referandumundan önce, 1 Mayıs 1977, 1978 Maraş ve 1980 Çorum katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir ”Adalet Komisyonu” kurulacağını vaatlerinde bulunduğunu hatırlatan Ağan, fakat katliamların suçlularının ortaya çıkarılmadığını ifade etti. Ağan, “Çok geçmeden anlaşıldı ki iktidar, Anayasa referandumu sonuçlarını etkilemek için siyaset yapıyor. Halkın acılarını politik gündem malzemesi yapmak adaletsizliktir” dedi.

Egemenler duymak iestemiyor

 Taksim Meydanı’nın kamusal bir alan olduğunu ifade eden Ağan, “Dünyanın her ülkesinde böyle alanlar var. Modern zamanların kamusal alanları bu gibi meydanlardır. Çağdaş insan itiraz eden insandır. Egemen muktedirler, halka karşı suç işleyenler, halkın itirazlarını duymak istemiyorlar, kamusal özgürlük alanlarını yasaklıyorlar. Taksim Meydanı’nın kamusallığını bitirmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

Salgını bahane ediyorlar

 HDP milletvekili Musa Piroğlu ise salgının 1 Mayıs’ı yasaklamanın gerekçesi olarak kullanıldığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Biz bütün salgın döneminde öğrendik sefalet ve yasak sadece işçiler için var. Taksim 1 Mayıs Meydanı’dır. Burada yapılan anma 1 Mayıs’ı hangi bedellerle kazanıldığının göstergesidir. İşçi sınıfı 1 Mayıs’ı uğruna can vererek kazanmıştır. Bilinsin ve duyulsun ki 1 Mayıs işçi sınıfının bayramıdır. İşçi sınıfının mücadele günüdür. Onun uğrunu bedel ödeyenler bedel ödemekten kaçınmazlar.”

Anma, Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

 

1 Mayıs açıklamasına saldırı

Kod-29’la işten çıkarılan Sinbo ve SML işçilerinin 1 Mayıs’ın yasaklanmasına ilişkin yapmak istediği açıklamaya saldıran polis, üçü gazeteci 33 kişiyi gözaltına aldı.

Sendikaya üye oldukları için Kod-29’la işten çıkarılan Sinbo ve SML işçileri, 1 Mayıs’ın yasaklanmasına ilişkin İstanbul Avcılar’da bulunan SML Etiket Fabrikası önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapmak istedi. İşçilerin açıklama yapmasına izin vermeyen polis, saldırdı. Saldırı sonucunda MA muhabiri Muhammet Enes Sezgin, Jinnews muhabiri Sena Dolar, Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan’ın da aralarında bulunduğu 33 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler gözaltı aracında “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla duruma tepki gösterdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 33 kişi ifadelerinin ardından hastaneye muayene için götürüldü. Hastanede yapılan muayenenin sonunda gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.