10 bin 471 kız çocuğu zorla evlendirildi!

Kadın Haberleri —

  • Türkiye’de 2023 yılında 10 bin 471 kız çocuğu zorla evlendirildi. Evlendirildikleri erkekler ise 30-45 yaş aralığında ikinci evliliğini yapmak istiyor. Antep ve Urfa çocuk evlendirmelerinin en yaygın olduğu illerin başında geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, 2023 yılında 16-17 yaş aralığında 10 bin 471 kız çocuğu ile 706 erkek çocuğu evlendirildi.

Yaş farkı, ikinci evlilik

Bu çocukların evlendirildikleri erkeklerin önceki medeni durumlarına bakıldığında 168’inin boşandığı, 4’ünün ise evlendikleri kadının yaşamını yitirdiği, yani 172’sinin ikinci evliliğinin olduğu görüldü. 600’e yakın kız çocuğu 30-45 yaşındaki erkeklerle evlendirildi. En çok kız çocuğunun evlendirildiği il Antep oldu. Antep’te toplam 960 kız çocuğu evlendirilirken ikinci sırada yer alan Urfa’da ise 928 kız çocuğu evlendirildi.

Sorular yanıtsız

BirGün, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), “2023’te 18 yaş altı kaç kız çocuğu doğum yaptı?” sorusunu yöneltti. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı verdiği yanıtta “4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu madde 7: ‘Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır. Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme, analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler’ şeklindedir. Bu kapsamda talep ettiğiniz husus özel araştırma gerektirdiğinden talebiniz yerine getirilememiştir" denildi. Bakanlık, doğum yapan çocuklara ilişkin bir veri olmadığını iddia ederek soruyu yanıtsız bıraktı. ANKARA

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.