12 baro başkanına fezleke

Baro yöneticileri

Baro yöneticileri

  • Türk ordusunun, Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına karşı açıklama yapan Kurdistan’daki 12 baro başkanı hakkında "Devleti aşağılama" iddiasıyla fezleke hazırlandı. 

Kuzey-Doğu Suriye'ye sıklıkla hava saldırılarında bulunan ve karadan işgal için hedtiler savuran hükümetin açıklamalarına karşı çıkan Kurdistan’daki 12 baro başkanı hakkında fezleke hazırlandı; soruşturma için Adalet Bakanlığının izni bekleniyor. 

AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın işgal saldırısı sinyali vermesinin ardından 20 Kasım 2022'de "Pençe Kılıç Hava Harekatı" adıyla düzenlenen hava saldırısının ertesi günü, "Her koşulda barışı savunmalıyız" başlığıyla ortak yazılı açıklama yapan Agirî, Êlih, Çewlig, Dersîm, Amed, Çolamerg, Mêrdin, Muş, Sêrt, Riha, Şirnex, Wan Barosu başkanları hakkında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlamasıyla fezleke hazırlandı. 

"Bölgedeki sorunlara askeri müdahaleler yerine barışçıl siyasi çözümler arama" çağrısının yapıldığı yazılı açıklamanın isimsiz bir kişi tarafından ihbar edilmesiyle aynı gün başlatılan inceleme tamamlandı. Yapılan inceleme tutanağında, "12 baronun ortak basın açıklaması içeriği incelendiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyon yaptığı PKK/YPG'nin saldırılarından bahsedilmediği gibi örgütün bulunduğu bölgelerin güvenli olarak nitelendirilerek PKK/YPG'nin legal olarak görüldüğü, TSK'nın operasyonlarının meşru olduğu ve İstanbul ilindeki terör saldırısı sonrası gerçekleştiğinden bahsedilmediği" ifadelerine yer verildi. İnceleme tutanağında, açıklamanın içeriğinde her ne kadar barış vurgusu yapıldığı görülse de örgüte müzahir haber sitelerinde, örgütün 'TSK'nın sivilleri öldürdüğü, kimyasal silah kullandığı vb. propagandalarına uygun şekilde yapıldığı ve Devletin terörle mücadele konusunda itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı değerlendirmesi yapıldı. 

Dosyalar başsavcılıklara gönderildi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan inceleme sonucu Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Agirî Barosu Başkanı Serdar Günakın, Êlih Barosu Başkanı Erkan Şenses, Çewlig Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü, Dersîm Barosu Başkanı Fatma Kalsen, Çolamerg Barosu Başkanı Ergün Canan, Mêrdîn Barosu Başkanı İsmail Elik, Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Sêrt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, Riha Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şirnax Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve Wan Barosu Başkanı Sinan Özaraz hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyalarının ikamet ettikleri illerin başsavcılıklarına gönderdi. 

Adalet Bakanlığı iznine bağlı

Hazırlanan fezlekelere ilişkin ilgili başsavcılıklar, Avukatlık Kanunu'nda "avukatlar hakkında başlatılan soruşturmalarda, Adalet Bakanlığının izninin olması" düzenlemesi nedeniyle Adalet Bakanlığında 12 baro başkanı hakkında soruşturma izni istedi. Henüz talebe yanıt vermeyen Adalet Bakanlığının önümüzdeki günlerde talebi yanıtlaması bekleniyor.

Açıklama, barışa davetti

Hakkında fezleke düzenlenen Amed Baro Başkanı Nahit Eren, göreve geldiğinden beri 6 defa "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlamasıyla hakkında dava açıldığını, bu davalarının ikisinin beraatla sonuçlandığını dördünün ise devam ettiğini kaydetti. Eren, Bölge barolarının insan haklarına yönelik verdiği mücadele nedeniyle her dönem yargı tacizine maruz kaldığını belirterek, "Açıklama bir barış davetiydi, ama soruşturmaya konu edindi. Açıklamada, 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamaya' dair tek bir ifade yok" dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.