14 kentte protesto yasağı

Kobanê davasında kopyala yapıştır ifadeler

Kobanê davasında kopyala yapıştır ifadeler

  • Kobanî Kumpas Davası’nda Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 siyasetçiye hapis cezası vermesinin ardından birçok kentte valilikler eylem yasağı getirdi.

Adana, Agirî, Êlih, Çewlik, Bedlîs, Amed, Colemêrg, İzmir, Qers, Mêrdîn, Mûş, Sêrt, Wan ve Dêrsim'de dört gün boyunca etkinlik, gösteri yürüyüşü, hatta açık ve kapalı alanlarda toplantı yapmak yasak. Valilikler, yasakları ‘milli güvenliğin sağlanması’, ‘kamu düzeninin korunması’, ‘asayiş’,  ‘suç işlenmesinin önlenmesi’, ‘şiddet olaylarının yaygınlaşmasının engellenmesi’ gibi söylemlerle gerekçelendirdi.

 

* * *

Bakan: Süreç bitmedi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobanî Kumpas Davası kararlarına dair, "İstinaf ve temyiz süreçlerini bekleyeceğiz" dedi.

Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, karar duruşması görülen Kobanî Kumpas Davası’na ilişkin konuştu. Davada 108 kişinin yargılandığını söyleyen Tunç, “108 sanık yargılandı, 72’si firari. 36 sanıktan 18’i tutuklu, 18’i de adli kontrolle yargılanıyordu. 24 kişi hakkında cezaları açıklandı, 12 sanık için beraat kararı verildi. Tahliyeler de gerçeklemiş oldu. Bu tür terör olaylarının bir daha meydana gelmemesi için birlik ve beraberliğimizi korumamız çok önemli. Terörle mücadele etmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaset yapmak isteyenlere alan açıktır. İstinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep birlikte bekleyeceğiz” diye konuştu. 

 

* * *

28 Şubatçılara af

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verilen 7 generalin cezalarını kaldırdı.  

Kobanî Kumpas Davası'nda siyasetçilere ceza yağdığı gün AKP'li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'dan dikkat çekici bir karar geldi. 28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verilen Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Çetin Doğan ve Çevik Bir'in kalan hapis cezaları, AKP'li Erdoğan'ın kararıyla kaldırıldı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Af kararına gerekçe olarak hükümlülerin, Adli Tıp Kurumu'nca verilmiş raporlara göre "sürekli hastalık" ve "kocama hali durumunda olmaları" gösterildi.

Ayrıca, başka suçlardan cezaevinde tutulan hükümlüler Hacı Sülük, Ali Efteraslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz'ın kalan cezaları da aynı gerekçelerle affedildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan aralarında Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanık hakkında 2021'de tutuklama kararı vermişti. Yargıtay'da cezası kesinleşen 14 asker tutuklanmıştı. 85 yaşındaki emekli orgeneral Çevik Bir, "ileri derecede demans hastası" gerekçesiyle 2022'de cezaevinden tahliye edilmişti. Davada bir numaralı sanık olan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ise davada henüz temyiz süreci devam ederken 2020'de hayatını kaybetmişti. 

MGK tarafından 28 Şubat 1997'de Necmettin Erbakan'ın Refah Partisi (RP) ve Tansu Çiller'in Doğru Yol Partisi (DYP) tarafından kurulmuş olan koalisyon hükümetinin istifasına ve Necmettin Erbakan'ın başbakanlıktan azledilmesine yol açan süreç, Türkiye'nin yakın geçmiş siyasi literatürüne "post modern darbe" olarak geçti. MGK toplantısı sonrasında yayımlanan ve Refah Partisi hükümetini hedef alan 20 maddelik kararda laiklik ve cumhuriyet ilkelerinin korunması, tarikatların ve dinin siyasal alana müdahalesinin engellenmesi, eğitim ve medya alanlarında bu doğrultuda düzenlemeler yapılması türünden konulara yer verildi. MGK kararları sonrasında Türk ordusu ve yargısı, Necmettin Erbakan'ın başbakanlığındaki Refah Partisi hükümetine karşı bir dizi operasyonlar düzenledi. Hükümet kısa sürede düşürüldü. Bazı RP yöneticileri hakkında soruşturmalar açıldı. Bazı yayın organları kapatılırken bazı eğitim kurumları ve dershaneler devlet denetimine alındı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.