20 yılda 44 bin can

Şırnak bilboardları

Şırnak bilboardları

  • “Yüzyılın işini 20 yıla sığdırdık” afişlerini Şırnak'ta bile billboardlara asan AKP'nin iktidarında, 44 bine yakın insan yaşamını yitirdi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı İletişim Başkanlığı tarafından billboardlara “Yüzyılın işini 20 yıla sığdırdık” başlıklı ve yaptıkları iddia edilen işlerin fotoğrafların yer aldığı afişler asıldı. Erdoğan imzalı afişlerde, “5 buçuk milyar fidanın toprakla buluşturması”, “Dünya kalitesinde 13 şehir hastanesini hizmete açılması”, “Kültür ve sanatta yatırım bütçesinin 22 katına çıkartılması”, “Ulaşıma 1 trilyon 144 milyar TL yatırım yapılması” ve “Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA)” reklamıyla birlikte “Savunma sanayinde yerlilik ve millilik oranının yüzde 20’den yüzde 80’e çıkarıldı” ifadeleri yer aldı. Ancak AKP’nin 20 yıl iktidar olduğu süreçte, İnsan Hakları Derneği (İHD) raporlarına göre; 43 bin 166 kişi savaş politikaları sonucu yaşamını yitirdi. 
 
Kürdistan'da orman yakıyor
 
20 yılda “5 buçuk milyar fidanın toprakla buluşturduğunu” ileri süren AKP’nin politikaları sonucu, sadece Şırnak ve ilçelerinde 2019’dan 2021’e kadar askerler tarafından çıkarılan yangında binlerce dönümlük alan, ağaç ve fidanlarla küle döndü. Bunun yanı sıra bölgede askeri operasyonlarda kesilen on binlerce ağaçtan elde edilen tonlarca kütük, götürülüp satılıyor. Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu raporuna göre; Şırnak’taki orman varlığı, Şubat-Eylül ayları arasındaki 7 aylık kısa sürede yüzde 8 azaldı. Besta Bölgesi'nde Haziran, Temmuz ve Ağustos 2020’de çıkan yangınlarda 21 bölge küle döndü. Şırnak’ın Cudi, Gabar dağları ve Besta bölgesinde Mayıs'tan Kasım'a kadar 31 kez orman yangını çıkarıldı. Küle dönen bölgelerde ise herhangi bir ağaçlandırma projesi yapılmadı. 
 
Şırnak hastaneden mahrum
 
Şehir hastanelerinin afişleri de billboardlara asılırken, yine Şırnak ve ilçelerindeki hastanelerde birçok branşta doktor yok, birçok ilaç temin edilemiyor, devlet hastanelerinde mevcut MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) da bozuk. Sıcaklıkların 49 dereceye kadar yükseldiği Cizre’de, hastanenin soğutma sistemi bile çalışmıyor.

Yollar sorunlu
 
Sürekli övündüğü duble yolların da billboardlara asıldığı Şırnak’ta, tarihi İpekyolu başta olmak üzere bölgede neredeyse bulunan tüm yollarda trafik kazaları meydana geliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açılışını yaptığı Şırnak-Cizre yolu, yap-boza dönüştü. İpekyolu’nda ise 10 yıldan fazladır başlanan yol çalışmaları yarıda bırakıldı. Şerit çizgileri dahi yok.
 
Şırnak'ta SİHA reklamı
 
AKP’nin savaş politikaları sonucu 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yakılıp yıkılan kentte ve ilçelerinde, binlerce kişi yaşamını yitirdi. Sınır hattında bulunan ve dört bir yanında çatışmaların yaşandığı kentte, billboardlara İHA ve SİHA reklamları asıldı. 
 
Yasak 22 katı aştı
 
Billboardlarda “Kültür ve sanatta yatırım bütçesini 22 katına çıkardık” iddiasında bulunan AKP, sadece 2016’da ilan ettiği Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yüzlerce kültür ve sanat derneğinin kapısına kilit vuruldu. Kültür ve sanatta yaptığı yatırımlarla övünen AKP iktidarının döneminde, Kürtçe kültür sanat etkinlikleri yasaklandı, Kürt sanatçıların programları iptal edildi, dünyaca ünlü isimlerin tiyatro oyunları Kürtçeye çevrildiği için yasaklandı. AKP iktidarının sadece son 8 yılında, Kürtçe konuşan 2’si çocuk 50 kişi ırkçı saldırıya uğradı, 5 kişi katledildi.
 
On binlerce can
 
İktidarın 20 yıllık politikaları sonucu çocuk ölümleri, iş cinayetleri, kadın katliamlarının da aralarında olduğu 34 bin 852 kişi yaşamını yitirdi. Bu süre zarfında polis, asker ve korucuların da aralarında olduğu 577 kişi intihar ederek yaşamına son verdi. Aynı süre içerisinde çıkan çatışmalarda 7 bin 757 kişi yaşamını yitirdi. 20 yılda toplamda 43 bin 166 kişi yaşamını yitirdi. Son beş yılda Federe Kürdistan Kürdistan'da kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 112 sivil SİHA saldırılarında katledildi. MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.