21 öğretmenin ihracı protesto edildi

  • Amed’de 21 öğretmen, kamu çalışanlarının Olağanüstü Hal’den (OHAL) sonra 3 yıla kadar sonra kamu görevinden ihraç edilmesini bakanlıkların yetkisine bırakan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) geçici 35. maddesine dayanılarak ihraç edildi. Sendikal faaliyetler öne sürülerek haklarında açılan davalardan beraat eden öğretmenlerin görevlerinden ihraç edilmesini protesto etmek isteyen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) açıklama yapmasına izin verilmedi.

Merkez Yenişehir Ofis Semti AZC Plaza önünde yapılması planlanan açıklama, yer tartışması nedeniyle engellendi. Polis, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) şubelerinin de desteklediği protesto eyleminin yapılacağı alana gelen sendikacıları dört gruba bölerek çembere aldı. Çembere alınan sendikacılar, polisin açıklamayı Hazal Parkı’nda yapma önerisini kabul etmedi. Yaklaşık bir buçuk saat süren müzakereler sonuç vermedi. Müzakere boyunca dört grup şeklinde çembere alınan sendikacılar, sık sık “AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı. Müzakere sonuç vermeyince polis çemberi içinde açıklama yapıldı.

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, sömürü, hukuksuzluk, haksızlık üzerine kurduğu düzeni zora dayalı uygulamalarla ayakta tutmaya çalışan iktidarın, hem içeride hem de dışarıda tutunamadığını bildiği için muhalif kesimlerin üzerinde faşizmin tekçi adam rejimiyle baskı kurduğunu ve saldırılarını arttırdığını söyledi. Yeşil, “Siyasi iktidar, ülkede kamu emekçilerinin ekonomik ve demokratik haklarını savunan, sendikal hak ve özgürlük mücadelesi veren KESK’e karşı öfkesini, yönetici, aktivist ve üyelerine yönelik gözaltı, tutuklama, ihraç uygulamaları ile çıkarmakta, KESK’i ve bağlı iş kollarını hedef haline getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Son ihraçlarla, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle ihraç edilen ve beraat eden akademisyenlerin işe dönüşlerine toplu olarak ret kararı verilmesinin tesadüfi olmadığını dile getiren Yeşil, bu durumun KESK’e yönelik bir saldırı ve sindirmenin planlı bir şekilde yürütüldüğünü gösterdiğini söyledi. Yeşil, keyfi uygulamalar son buluncaya, ihraç edilen arkadaşları işlerine dönünceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Açıklamanın ardından sendikacılar polislerin açtığı koridorla polis çemberinden çıkarak, Eğitim Sen 1 No’lu şubesine geçti.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.