28 yıldır gözaltından çıkmayan oğlunun kemiklerini istiyor

  • Gözaltına alınıp kaybedilen Aydın Ay’ın annesi Raziye Ay, 28 önce kaybedilen oğlunun kemiklerinin verilmesini istedi.

 

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 849. oturumunu salgın nedeniyle online gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, 28 yıl önce Batman’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Aydın Ay’ın akıbeti soruldu.

Ay’ın annesi Raziye Ay, oğlunun 10 Temmuz 1993’te sigara almak üzere evden çıktığını ve bir daha geri dönmediği söyledi. Oğlunun 19 Mayıs Mahallesi'nde bir arabaya zorla bindirilip götürüldüğünü aktaran anne Ay, “Üç gün boyunca önümü göremiyordum. Ardından Emniyet’e gidip yemek götürdüm kendisine. Elbiselerini, kimliğini götürdüm. 12 gün boyunca gözaltındayken kendisine yemek götürdüm. 15. günü bitince bana, ‘Elimizde değil, kıyafetleri, yemekler burada’ dediler. 15. gün yemeği elimde kaldı” dedi.

Emniyet’in oğlunun gözaltında olmadığına dair kendilerine bilgi verdiğini söyleyen Ay, “Kemiklerimi arıyorum. Niye kemiklerimi bulamıyorum? Niye bu kadar yıl, gün kemiklerimizi bize vermiyorlar” diye sordu.

 İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu adına açıklama metnini okuyan Leman Yurtsever, Türkiye’nin bir hukuk devleti olmadığını ifade etti. Yurttaşların yaşamalarının engellediğini söyleyen Yurtsever, “Keyfiliğe dayanan güç kullanımının yarattığı hukuksuzluk iklimi, ağır hak ihlallerinin yaşanmasına neden oldu. Demokrasinin güvencesi olan güçlü, tarafsız ve bağımsız bir yargının yokluğu; ağır hak ihlallerini cezasız bıraktı. Türkiye insan haklarının etkili bir biçimde korunduğu demokratik bir sisteme geçemedi. Bu durum beraberinde başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere insanlığa karşı işlenmiş suçlar karşısında yargı makamlarının hareketsiz ve etkisiz kalmasını getirdi” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.