62 gazeteci Türk cezaevlerinde tutsak

  •  Dünya Basın Özgürlüğü Günü, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da basın özgürlüğünün askıya alınmaya, buna karşı çıkan gazetecilerin sindirilmeye çalışıldığı bir ortam karşılandı. 62 gazeteciyi cezaevlerinde tutan AKP-MHP iktidarı, yargı-polis kıskacının yanı sıra ekonomik olarak da terbiye etme siyaseti izliyor.

 

DFG’nin Nisan ayı raporuna göre, 9 gazeteci gözaltına alındı, bir gazeteci tutuklandı, iki gazeteci saldırıya maruz kaldı, 16 habere erişim engeli getirildi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutladığı yazılı açıklamada, Nisan ayı "Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri" raporunu da açıkladı. Raporda, "Basının büyük oranda iktidarın kontrolünde olduğu Türkiye’de, gazeteciler özgürce çalışamıyor. İşlerini özgürce yapmak isteyen gazeteciler de iktidar tarafından hedef alınıyor ve çalışmaları büyük bir baskıyla engelleniyor. Bu nedenle Türkiye’nin basın özgürlüğündeki yeri her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İktidar, gazetecileri susturmak için, basın ve medya organlarını bastırmak için elinden geleni yapıyor” denildi. 

Gazetecilerin sahada büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunun altı çizilen açıklamada, polisin rahatlıkla gazeteciyi darp edip engelleyebildiği, gözaltına aldığı kaydedildi. Nisan ayında aralarında gazetecilerin de bulunduğu Gezi Davası’nda yargılananlara verilen cezaların “insafsızca” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Bununla birlikte yargıçların karşısına çıkarılan 50’nin üzerinde gazetecinin varlığı, düşünce ve ifade özgürlüğünde gelinen noktayı açıklar nitelikte. Halen hapishanelerde 60’ın üzerinde gazeteci tutuklu, özgürlüklerinden mahrum bulunuyor. Açıkçası bu tablo karşısında insanın nutku tutuluyor” ifadeleri kullanıldı. 

Basın özgürlüğü yok

Basın ve medya kuruluşlarına uygulanan sansür ve yasaklar nedeniyle basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, şöyle devam edildi: “RTÜK’ün verdiği cezalar adeta tüm medya kuruluşlarına ‘susun ve bir şey söylemeyin’ minvalinde bir yaklaşımdır. Özellikle dijital mecralarda yayın hayatını sürdüren kuruluşlar daha da büyük tehdit altında. Nisan ayında 10 civarında internet sitesinin erişime kapatıldığını, 16 habere erişim engeli getirildiğini görüyoruz. Türkiye’de kadınların yegane ajansı olan JinNews’in internet sitesinin bugüne kadar 43 kez kapatılmış olması, nasıl korkunç bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz açıklamaya yetiyor. Böylesi vahim bir tabloyla 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşılıyoruz. Elbette gazetecilere, basın ve medya kuruluşlarına reva görülen bu zulmü kabul etmiyoruz. Bizler, düşünce ve ifade özgürlüğünün alabildiğine özgür olduğu bir ülke hayal ediyoruz. Bunun gerçekleşmesi için çaba içerisindeyiz. Bu yaşananlara rağmen halen iktidarın tektipleştirmeye çalıştığı basına karşı özgür basını savunan, gazeteciliğin evrensel kurallarını esas alan onurlu gazetecilerin olduğunu biliyoruz.” 

“Gazetecilere yönelik hak ihlalleri” istatistikleri ise şu şekilde sıralandı: 

* Saldırıya uğrayan gazeteciler: 2

*  Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 3

*  Gözaltına alınan gazeteciler: 9

*  Tutuklanan gazeteciler: 1

* Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 9 

*  Haber takibi engellenen gazeteciler: 10

*  Hapishanelerde Gazetecilere Yönelik İhlaller: 2

* Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 4

*  Hakkında dava açılan gazeteciler: 13

*  Cezalandırılan gazeteciler: 5

* Yargılanması devam eden gazeteciler: 51

* Tutuklu gazeteci sayısı: 62

* İşine son verilen gazeteciler: 19

* RTÜK cezaları: 4

* Yayın yasağı kararı: 11

* Kapatılan internet sitesi: 10

* Erişim engeli getirilen haberler: 16

* Erişim engeli getirilen sosyal medya içeriği: 11

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.