72 yaşındaki tutsak kalp krizi geçirdi

Mehmet Emin Çam

Mehmet Emin Çam

  • 72 yaşında ve ağır hasta olmasına rağmen Beşiri T Tipi Cezaevi’nde  tutulan Mehmet Emin Çam, kalp krizi geçirerek, hastanenin yoğun bakımına alındı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan 72 yaşındaki Mehmet Emin Çam, 24 Mayıs’ta tutulduğu Beşiri T Tipi Cezaevi’nde kalp krizi geçirdi. Batman Bölge Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Çam’ın böbreğinde kist, beyninde de ur bulunuyor. Ayrıca safra kesesi alınan ve günden güne duyma yetisini kaybeden Çam’ın değerlerinin yüksek olduğu, bu nedenle yoğun bakımda tutulduğu öğrenildi. Kızı Şimel Çam, haberi aldıktan sonra hastaneye gittiklerini söyledi. Çam, doktorların babasının hayati riskinin olmadığını, ancak yaşından ve hastalıklarından dolayı yoğun bakımda tuttuklarını aktardı.

Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş da "Mehmet Emin Çam, duyma yetisini kaybetmiş, her iki kulağına cihaz takılı. Siirt ve Diyarbakır araştırma hastanelerindeki tetkikler sonucunda beyninde ur olduğu tespit edilmiştir. Böbreğindeki kistler sürekli olarak oluşmaya devam etmektedir. Şimdi de kalp krizi. Hasta tutuklulara yönelik bu işkenceden vazgeçin artık” diye seslendi.

Ailesi henüz görüşemedi

Çam’ın hastaneye kaldırıldığı gece hastaneye giden İnsan Hakları Derneği (İHD) Sêrt Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci, kalbinin sol tarafındaki bir damarı tıkalı olan Çam’ı ne kendilerinin ne de ailesinin göremediğini söyledi. Doktorların hem yaşının ilerlemesinden hem de hastalıklarından dolayı krizin tekrarlanma riski olduğunu belirttiğini söyleyen Ekinci, Çam’ın iki gün daha yoğun bakımda gözetim altında tutulacağını aktardı. Çam, dün yoğun bakımdan çıkarıldı, hastanedeki tedavisi sürüyor. Aile, Çam ile görüşmek için başvurdu. Ancak aileye "izin almanız gerekiyor" yanıtı verildi. Ailenin bugün görüşme talebiyle savcılığa başvuru yapacağı öğrenildi.

ATK'ye yeni başvuru

Çam’ın daha önce sevk edildiği Batman Araştırma Hastanesi’ndeki heyetin “cezaevinde kalabilir” yönünde görüş bildirmesinden kaynaklı Adli Tıp Kurumu’na (ATK) yapılan başvurunun reddedildiğini dile getiren avukat Mehmet Nuri Ekinci, ATK’ye yeni bir başvuru yapacaklarını söyledi. Devletin kendi himayesi altındaki insanlara bakma yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Ekinci, binlerce tutsağın cezaevinde kalamayacak durumda olduğunun altını çizdi. Ekinci, şöyle konuştu: “Binlerce insan bu durumda ve artık dayanacak güçleri kalmadı. Birçok tutsak tek başına yürüyemiyor; ya gardiyan eşliğinde ya da bir tutsağın yardımıyla görüşe çıkıyor. Beşiri Cezaevi’nde ağız içi arama dayatılıyor. Bunu kabul etmeyen tutsaklar tedaviye erişemiyor. Bu onur kırıcı bir durumdur. Bu yüzden de hastaneye gidemiyorlar. Gitmediği zaman ölüme terk ediliyorlar.”

Generalleri bırakabiliyorlar

Cumhurbaşkanı kararlarıyla, 28 Şubat davasında hüküm giyen generallerin cezalarının affedildiğini anımsatan Ekinci, şöyle devam etti: “Bu tür kararlar bugüne kadar hiçbir Kürt'ü kapsamadı. Maalesef ki cezaevinden cenazeler çıkıyor. Tutukluları ya ölüme yakın çıkarıyorlar ya da cenazeleri çıkıyor. Bu politik bir durumdur. Kanun sadece yasa ve maddelerden oluşmuyor. Kanun aynı zamanda vicdandır. Bizde vicdanın kanunun önüne geçmesini temenni ediyoruz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.