8 Mart 2021: Feminist grev!

Kadın Haberleri —

.

.

  •  Her türlü ayrımcılık, şiddet ve haksızlığa uğrayan kadınların yükü son bir yılda pandemi nedeniyle iki katına çıktı. Avrupa çapında kadın hareketleri 8 Mart’ta ‘çünkü’leri ile sokakta ve grevde olacak.

SELMA AKKAYA/PARİS

Korona salgını nedeniyle eylemlerin, grevlerin yasaklı olduğu bir yılı geride bırakan Avrupa şimdi kadın grevine hazırlanıyor. Başta Fransız kadın hareketleri olmak üzere Almanya, Belçika ve birçok Avrupa ülkesinde kadınlar 8 Mart’ı grevle karşılayacak. 

Almanya çapında 8 Mart hazırlıklarını başlatan sendikalar, otonom kadın grupları ve kadın dernekleri, oluşturdukları Kadın Grevi Komitesi ile online buluşmalar düzenleyerek grev hazırlıklarını sürdürürken, benzer bir çalışma da Fransa’da devam ediyor. Fransa’da Dünya Kadın Yürüyüşü, Solidaires sendikası, Ulusal Kadın Hakları Koordinasyonu ve çok sayıda kadın örgütünün oluşturduğu platform pandemi nedeniyle toplantılarını online olarak gerçekleştirirken, Pazartesi’ye denk gelen 8 Mart günü ‘grev’ diyerek eylem çağrısında bulundu. Grevle birlikte 8 Mart vesilesiyle bir hafta boyunca internet ortamında Avrupa’nın tüm ülkelerinde  panel, söyleşi, sergi ve atölyeler düzenlenecek.

Neden grev? Çünkü…

Fransız kadın hareketleri ‘neden grev’ kararı aldıklarını şöyle açıklıyor: “Çünkü bakım, sağlık, eğitim, temizlik ve perakende işlerinde az ücret alan, az tanınan ya da tanınmayan, kalıcı olarak görünmez olan bizleriz. Çünkü her zaman yarı zamanlı işlere zorlanan, istikrarsızlığın, işsizliğin tüm yükünü çeken bizleriz. Hala erkeklerden yüzde 25 daha az maaş aldığımız için, emekli maaşlarımız yüzde 40 daha düşük… Ve yine eğitim ve ev işleriyle büyük ölçüde uğraşmak zorundayız! Her yıl binlercemiz  tecavüz veya cinsel saldırıya uğrayacak. Yüzlercemiz ise aile içi şiddetten ölüm riski altında. Çünkü mülteciler olarak en çok şiddete maruz kalan bizleriz. Çünkü kürtaj hakkına erişim Fransa'da da tehdit altında ve yasal süre hala 14 haftaya uzatılmadı. Çünkü çocuklar, mağdur olduklarında bir yetişkinle cinsel ilişkiye girmeye rıza göstermiş olarak kabul edilebiliyor. Çünkü artık ölmek değil, dünya çapında örgütlenmek ve yaşam için savaşmak istiyoruz!”  

Hükümetin vaatlerinden bıktık

“Çünkü”leri uzun bir liste oluşturan Fransız kadın hareketleri, özellikle pandemi koşullarında hükümetin sahte vaatlerinden bıktıklarını ifade ediyor. "Hükümetin kadınlarla ilgili meseleleri küçümsemesinden bıktık. Özellikle son aylarda, cinsiyete dayalı ve cinsel şiddete, cezasızlığına, adalet boşluklarına karşı savaştık ve haykırdık. Özel sektörde ve kamu hizmetinde kadın ve erkek arasındaki mesleki eşitsizlikleri kınadık, eşitlik anlaşmaları imzaladık. Covid'in bu zamanlarında sadece yerine gelmeyen vaatler duyduk. Güvencesizliğe, bu dünyanın ataerkilliğine, acı çektiğimiz tüm tahakkümlere karşı mücadelemizi bu nedenle 8 Mart günü greve dönüştüreceğiz” diyen kadın hareketleri şu çağrıda bulundu: “Hepimiz dünya çapında grev yapan kadınlar gibi grevde olacağız, sokaklarda gösteri ve talepte bulunacağız. Çünkü kadın olmadan dünya durur!"

Daha fazla sendika, daha fazla eşitlik

Grev konusunda ciddi bir hazırlık ise Almanya’da gerçekleşiyor. Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) 8 Mart’a ilişkin yaptığı açıklamada “Daha fazla sendika! Daha fazla eşitlik! Her zamankinden daha fazla!“ sloganı öne çıktı. Sendikalar bu sloganla 8 Mart Pazartesi günü için grev çağrısı yapıyor.

 “Sistem açısından önemli ve aynı zamanda düşük ücretli mesleklerde çalışıyoruz. İş olmaması nedeniyle izinli sayılıyor, kısa çalışma ve işsizlik nedeniyle gelir kaybı yaşıyoruz. Ev işlerinin ve aile işlerinin çoğunu üstleniyoruz ve karşılığında çalışma saatlerimizi azaltıyoruz. Kısacası; yüksek sağlık riskleri, artan mali baskı, ek bakım maliyetleri ve artan ev işleri biz kadınların omuzlarına yükleniyor. Bu olmamalı!” denilen çağrıda, pandemi sürecinde kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizliğe dikkat çekildi. 

Her zamankinden daha kararlıyız

8 Mart’ta her yıl olduğu gibi taleplerini yüksek sesle duyaracaklarını kaydeden DGB’ye üye sendikalar şunları belirtti: “Ücret uçurumu ve bakım işinin kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsiz dağılımını aşmaya her zamankinden daha fazla kararlıyız. Bunu insanca yaşamaya yetecek geliri esas olarak toplu iş sözleşmelerinde elde ederek ve kadın ağırlıklı sektörlerdeki mesleklerin değerini arttırarak sağlayacağız. Kadınlara ve erkeklere yaşamları boyunca çalışma ve aile yaşamını ortak sorumlulukla sürdürme fırsatı sunan çalışma saatleriyle sağlayacağız. İhtiyaç temelli, yüksek kaliteli çocuk bakımının yaygınlaştırılmasıyla, ilk saatinden itibaren tüm işlerin sosyal sigortalı olmasını garanti eden bir mini iş reformuyla ve gelir vergisi adaletiyle sağlayacağız!” 

Kadınların gündemi ortak

Kadın Grevi Komitesi de online bir buluşma gerçekleştirdi. Komite, bu yıl salgın nedeniyle eyaletler düzeyinde değil Almanya’nın her kentinde sokak eylemleri, online paneller, kültürel etkinlikler yapılacağını açıklarken, Almanya’da belediyeler bünyesinde de 8 Mart etkinliklerinin gerçekleşeceği ifade edildi.

Avrupa’da başta Fransa ve Almanya olmak üzere 8 Mart için grev çağrıları öne çıkarken, gündemler ise ortak. Kadınlar eşit ücret talep ediyor. Bunu izleyen diğer talep ise kadınların yoğunlukla yer aldığı sağlık, bakım, eğitim, temizlik gibi işlerde maaş artışı. Kamu hizmetindeki güvencesizliğin sona ermesi ve iş güvenliğinin sağlanması, okulda cinsiyetçi olmayan eğitim ve her türlü ayrımcılığa ilişkin özel eğitim talep edildi. Mülteci kadınlara oturum, kürtaj merkezlerine erişim, kürtaj süresinin 14 haftaya uzatılması, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kadınlar için her türlü şiddete karşı yeni bir yönetmelik hazırlayıp onaylaması gibi talepler de öne çıkıyor. 

 Her türlü ayrımcılık, şiddet ve haksızlığa uğrayan kadınların yükü, özellikle son bir yılda pandemi nedeniyle iki katına çıktı. Pandemi gerekçe gösterilerek binlerce kadın işinden edildi. Binlercesi de halen sırada. Kadın ölümleri eve kapatılan dünyada gerilemedi ve aksine her gün pandeminin buhranıyla yeni kadınlar ölüme gitti. Böylesi bir yılı geride bırakmış kadın hareketleri, Avrupa çapında tüm pandemi yasaklarına karşı ‘çünkü’leri ile  sokakta ve grevde olacak: "Çünkü kadın olmadan dünya durur!"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.