9 madenciye 13 yıldır ulaşılamadı
- Erzîngan'ın Licik (İliç) ilçesinde Anagold Madencilik’in faaliyet yürüttüğü Çöpler Madeni’nde 13 Şubat’ta siyanürlü liç dağının kayması sonucu toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.
- Licik'te yaşananlar, Elbistan-Afşin Çöllolar Açık Maden sahasında 6 ve 11 Şubat 2011’deki faciayı tekrar gündeme getirdi. Toprak altında kalan işçilerden birinin cansız bedenine ulaşıldı; 9 işçiye ise 13 yıldır ulaşılamadı.
Elbistan'da toprak altında kalan ve 13 yıldır ulaşılamayan işçilerden Ali Muhmani Koşan’ın kardeşi Muhsin Koşan, “Sesimizi duyuramadık. Yargılanma süreci adil olmadı. Bizim davamızda eğer adil bir karar çıksaydı bizden sonra Soma, Bartın ve son olarak İliç’teki facia yaşanmayacaktı" dedi.
Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesinde bulunan Çöpler Madeni'nde 13 Şubat’ta meydana gelen göçükte 9 işçi toprak altında kaldı. 300 dönümlük bir alana yayılan kaymada, kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp olduğu tahmin ediliyor. Soruşturma kapsamında biri saha sorumlusu olan Kanada vatandaşı J.R.G. ve firma sorumlusunun da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı, 6’sı tutuklandı. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, olay yerinden alınan toprak ve su numuneleri inceleme için yetkili kimya laboratuvarlarına gönderildi. Savcılık, çevre, maden, jeoloji, kimya, inşaat, ziraat ve harita mühendisi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanından oluşan 8 kişilik bir bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu ve bu heyet tarafından hazırlanacak raporun beklendiğini açıkladı.
Maden sahası, daha önce siyanür sızıntısı nedeniyle kesilen ceza ve kapasite artırımına karşı açılan davayla gündeme gelmişti. Söz konusu madende siyanür sızıntısı nedeniyle 2022'de ilgili firma hakkında en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti.
5 gün arayla
Licik'te yaşananlar, Elbistan-Afşin Çöllolar Açık Maden sahasında 6 ve 11 Şubat 2011’de yaşanan felaketi yeniden gündeme geldi. Maden faciası, Ciner Grubu tarafından Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılanması amacıyla 2009'da faaliyete geçen Çöllolar Kömür sahasında yaşandı. Geçen iki senelik süreçte pek çok kez uyarıları yapılan iş kazasının ilki, 6 Şubat 2011'de gerçekleşti. Şev kaymasında Yaşar Alkaya (51) isimli işçi yaşamını yitirdi, 10 işçi de yaralandı. 5 gün sonra 10 Şubat 2011’de gerçekleşen ikinci şev kaymasında ise 10 maden işçisi 2,5 kilometrekarelik bir alanda 50 milyon metreküp toprağın altında kaldı. Toprak altında kalan işçilerden sadece Ruşen Demir’in cansız bedenine ulaşıldı. Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat, hala bulunamadı.