ABD Rusya’yı uyardı, işgal felaket olur

Dünya Haberleri —

Fotoğrafta sırasıyla soldan sağa James Cleverly, Jean-Yves Le Drian, Annalena Baerbock ve Antony Blinken  görülüyor. Foto: AFP

Fotoğrafta sırasıyla soldan sağa James Cleverly, Jean-Yves Le Drian, Annalena Baerbock ve Antony Blinken görülüyor. Foto: AFP

  • Krizin diplomatik yollarla çözülmesi için Dışişleri Bakanı’nı Avrupa’ya gönderen ABD Başkanı Joe Biden, “Batı'yı test etmek için Ukrayna'ya girmesi Rusya için felaket olur” uyarısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna ile Rusya arasında tırmanan gerginliğin diplomasiyle çözülmesi için Kiev’den başlattığı tura devam ediyor. Blinken, Kiev temaslarının ardından dün Berlin’e geldi. Blinken burada Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İngiltere'nin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi. Blinken'ın bugün de İsviçre'nin Cenevre kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmesi bekleniyor.

Ukrayna’ya destek

Blinken temasları sırasındaki açıklamalarında; Rusya'nın askeri operasyon düzenlemesi durumunda ABD'nin Ukrayna'ya destek olacağı sözünü verdi. Rusya'nın sınırdaki askeri varlığı göz önünde bulundurulduğunda böyle bir müdahalenin her an başlayabileceğini ifade etti.

Diplomatik kanalların açık tutulmasını umduğunu dile getiren Blinken, "Rusya ile yaşanan gerginliği yatıştırmak için önceliğimizin diplomatik yol olduğunu açıkça dile getirdik" dedi. 

Lavrov'la görüşmesinde Rusya'nın diplomatik yolu reddetmesi durumunda bunun nelere mal olacağına da açıklık getirmeyi amaçladığını vurgulayan Blinken, ABD ve Avrupa'nın atacağı adımlara dikkat çekerek Rusya'ya yönelik ticari, mali ve ekonomik yaptırımlar uygulanacağını söyledi. 

AB de dahil oldu

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de dün bu açıklamayı teyit ederek Ukrayna'ya saldırması halinde Rusya'ya çok ağır ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.

Biden yine uyardı

ABD Başkanı Joe Biden da Beyaz Saray'daki birinci yılı dolayısıyla yaptığı basın toplantısında “Batı'yı test etmek için Ukrayna'ya girmesi Rusya için felaket olur” dedi.

Biden, Ukrayna'ya şu ana kadar 600 milyon Dolar değerinde askeri mühimmat gönderdiklerini hatırlatarak, “Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur” diye uyardı. Ukrayna'yı işgal etmesinin Rusya için kısa, orta ve uzun vadede ciddi sonuçları olacağını belirten Biden, “Rus bankaları dolarla mücadele edemeyecek” dedi.

Putin akıllı adam

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tam anlamıyla bir savaş istemediğini belirten Biden, "Putin bilgili bir adam, sonuçları hesapladığını düşünüyorum. Bence net kararını henüz vermedi” tahmininde bulundu. Buna karşın Biden, "Rusya, Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna'ya girecek" görüşünü de paylaştı. Putin ile başka bir zirve daha yapabileceğini de aktaran Biden, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, bu dünyada 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en önemli olay olur” ifadesini kullandı. 

Ukrayna NATO’ya hemen giremez

Rusya'nın anlaşma şartlarından birinin sınırına Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması olduğunu vurgulayan Biden, "Her ülkenin istediği örgüte katılma hakkı var. Ancak ben kısa vadede Ukrayna'nın şartları yerine getirip, NATO'ya katılabileceğini sanmıyorum." diye konuştu.

Psaki açıklık getirdi

Öte yandan Biden’ın kısmen muğlak ve çelişkili açıklamalarının “ABD, Rusya işgaline yeşil ışık mı yakıyor?" yorumlarına yol açması üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Jean Psaki, ABD Başkanı’nın sözlerine açıklık getirmek zorunda kaldı. Psaki, “Biden'ın Putin'e açıkça söylediği gibi, Rusya askeri kuvvetleri Ukrayna sınırını geçerse bu yeni bir işgaldir. Bu durumda da ABD ve müttefikleri tarafından katı, ciddi ve ortak bir cevap verilir” dedi.

Rusya: Ukrayna'ya silah satışı yapmayın

Rusya ise şartlarından geri adım atmayacağı mesajını veriyor. Rusya, NATO'dan Ukrayna'yı üyeliğe kabul etmeyerek kendisine güvenlik garantisi verilmesini istiyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, “Krizin aşılmasında Ukrayna ve eski Sovyet ülkelerinin NATO'ya alınmayacağı garantisi şart” dedi. Ryabkov, NATO ülkelerinden Ukrayna'ya askeri desteğini ve silah satışını kesmesini de istedi. 

Türkiye de silah satıyor

Ukrayna'ya silah satışı yapan ülkeler arasında ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Türkiye de bulunuyor. Rusya, Türkiye'yi de Ukrayna'ya askeri teçhizat satmaması yönünde uyarmıştı. Ukrayna, Almanya'dan da uzun zamandır savunma sistemleri satın almak istiyor. Ancak Almanya, buna yanaşmıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.