ABD’den Suudi Arabistan’a yaptırım planı

Dünya Haberleri —

.

.

  • OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini azaltma kararı sonrası ABD, Suudi Arabistan politikasında stratejik değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Silah ambargosu uygulanması da masada. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, Başkan Joe Biden’ın hızlı bir şekilde karar vermeyeceğini ve Kongre’yle değerlendirmelerde bulunmak için zamanı olduğunu ifade etti.

Biden Selman’la görüşmeyecek
Sullivan, Biden'ın gelecek ay Endonezya'da yapılacak olan G-20 Liderler Zirvesi'nde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya gelmeyi planlamadığını da açıkladı.

Silah satışı askıya alınabilir
OPEC ülkelerinin petro üretimi azaltma kararının ardından Biden, Suudi Arabistan’ın Rusya’nın yanında yer aldığını ve bunun sonuçları olacağını belirtmişti. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez de Amerikan silahlarının Suudi Arabistan’a satışının askıya alınması çağrısı yapmıştı. Ayrıca Demokrat Kongre üyeleri Suudi Arabistan’la ilgili bir yasa tasarısını Kongre’nin gündemine getirmeye hazırlanıyor.

Krizin sebebi petrolü azaltma kararı
Zira Suudi Arabistan OPEC’in lideri olarak niteleniyor. Petrol kısma kararının ise Ukrayna’daki savaşı finanse etmekte zorlanan Rusya’ya yarayacağı belirtiliyor. Üretimin kısılması tam da Kasım ayında, ABD’de ara seçimlerin yapılacağı dönemde başlayacak. Bunun da Demokratlar'a sandıkta oy kaybına neden olabileceği yorumları yapılıyor.

Selman: Tamamen ekonomik nedenlerden
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ise OPEC kararının oybirliğiyle alındığını ve tamamen ekonomik nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Selman, ülkesinin Rusya’nın yanında yer aldığı suçlamalarına şaşırdığını da söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.