ABD’ye 10 milyar rüşvet teklif etti

  • Türkiye, ABD’den 40 adet F-16 ve yaklaşık 80 civarı F-16 modernizasyon kiti satın almak için başvuru yaptı. 10 milyar dolarlık bu silah ticaretini ABD Kongresi’nin engelleme gücü bulunuyor.

Reuters haber ajansı ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili flaş bir iddiayı gündeme getirdi. Ajans, Türkiye’nin 40 adet F-16 savaş uçağı ve var olan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın almak için ABD’ye talepte bulunduğunu duyurdu. Satın alma, ABD’nin Yabancı Askeri Satışlar düzenlemelerine tabi olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ve ABD Kongresi’nden onay alması gerekecek.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Politikalarımız gereği bakanlık Kongre’ye resmi olarak bilgi verene kadar askeri satış ya da transferler ile ilgili yorum veya doğrulama yapmıyor” dedi. Washington’daki Türkiye elçiliği sorulara cevap vermedi.
Savaş uçaklarının satışına ABD Kongresi’nin onay vermesi iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda özellikle Ankara’nın S-400 hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle bozulmasından ötürü zor gözüküyor.
ABD, S-400’leri satın almasından dolayı Türkiye’ye yaptırım başlatmış ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir ve diğer üç çalışanı kara listeye alınmıştı. O günden bu yana ABD, Rusya’dan başka silah almaması konusunda Ankara’yı birçok defa uyardı. Ancak geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Rusya’dan ikinci bir parti S-400 alma planında değişiklik olmadığını ifade etmişti. 
Biden yönetimine S-400’lerin alımı ve insan hakları sicili nedeniyle Türkiye üzerinde daha fazla baskı yapılması fikri ABD Kongresi’ndeki her iki partiden de destek buluyor.
Türk Savunma Bakanlığı yetkileri, Cumhuriyet’in yeni F-16 talebi olup olmadığı sorusu üzerine “ABD ile mevcut anlaşmalar kapsamında Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki F-16’ların modernizasyonu için bir talep olabileceğini” bildirdi.
Türkiye, F-35 programına dönüş için ABD’de lobi yürütse de dönüş ABD Kongresi tarafından S-400’lerin mülkiyetinden vazgeçilmesi şartına bağlandığı için yakın dönemde bu konuda çözüm bulunabilmesi beklenmiyor. Daha önce F-35’lerin gelmesiyle sayıları 30 ile 50 arasında olan F-4 savaş uçaklarını peyderpey envanterden çıkarmayı planlayan ancak ABD ile yaşanan sorun nedeniyle bu planı sekteye uğrayan Türk Hava Kuvvetleri’nin temel gücünü, sayıları 240 civarında olan F-16’lar oluşturuyor. Türkiye, envanterdeki uçakların kullanım ömrünü uzatmak için modernizasyon projelerinin bir bölümünü kendi imkanlarıyla gerçekleştiriyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, geçen ay Amerikan CBS televizyonuna verdiği mülakatta “Hava kuvvetleri noktasında da Amerika’nın F-16’ların devamını sürdüreceğine dair elimde benim bir garanti var mı? Böyle bir garanti de olmayacağına göre belki o zaman biz çok daha farklı adımları da atmak zorunda kalacağız” demiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de yaptığı görüşmeden sonra uçakta kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada da “(Rusya’yla) uçak motorları yapımında ne gibi adımlar atacağız, savaş uçaklarıyla ilgili ne gibi adımlar atacağız; bunları da yine etraflıca konuşma imkânımız oldu” ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan’ın bu ay sonunda Roma’da yapılacak olan G20 Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile de bir görüşme yapması bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.