AB’ye tepki: Mülteci otoparkı olmayacağız

Dünya Haberleri —

  • Yunanistan, AB’yi Ukraynalı mültecilerle diğer mülteciler arasında çifte standart uygulamakla ve bazı ülkeleri “mülteci otoparkı” gibi kullanmakla suçladı. 

 

Yunan Göç İşlerinden Sorumlu Bakan Notis Mitarachi,  Avrupa Birliği içinde yaşanan dayanışma eksikliğinin göç kurallarının kapsamlı bir şekilde reforme edilmesini engellediğini söyledi. 

Kurallar adil uygulanmıyor

Savaştan kaçan Ukraynalıların diğer mültecilerden daha az kısıtlamayla karşılaşmasının "adil olmadığının" altını çizen Mitarachi, "Ukrayna düzenlemesi, resmi olarak tanındıkları sürece tüm mülteciler için geçerli olmalı. Ne yazık ki AB bir noktada giriş ülkelerinin Avrupa'ya gelmek isteyen mülteciler için bir park yeri gibi kullanılmasına karar verdi" dedi.

Bakan ayrıca mültecilere 3 yıllık bir bekleme süresinin ardından serbest dolaşım hakkı tanınabileceğine ilişkin bir öneriyi memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

AB’de konsensüs yok

Gelecek yıl yeni bir göç anlaşması yapılmasını hedefleyen AB'de müzakereler, birçok Doğu Avrupa ülkesinin reddettiği yeniden yerleştirme kotalarından, önerilen gönüllü bir mekanizmaya doğru kaymış durumda. Yunanistan 2015-16 yıllarında, çoğu Irak ve Suriye'deki savaşlardan kaçan yüz binlerce göçmen ve mültecinin AB'ye girişinde kilit bir geçiş noktasıydı. O zamandan bu yana sınırlarındaki kontrolleri artıran Atina yönetimi, Türkiye ile olan kara sınırı boyunca çelik bir duvar inşa etti.  ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.