Adliye, tutsak yakınlarına yasak

.

.

  • Adalet Nöbeti esnasında 6 kez darp edilerek gözaltına alınan Cemile Karakaş, İstanbul Adliyesi’nin kendilerine yasaklandığını belirterek, "Ne kadar işkence etsellerde pes etmeyeceğiz” dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınları tarafından İstanbul’da başlatılan Adalet Nöbeti, uygulanan işkence, baskı ve gözaltılara rağmen 15. haftasına girdi. Her perşembe Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önüne gelir gelmez polis tarafından gözaltı araçlarıyla ablukaya alınan aileler, cezaevindeki yakınları için büyük bir kararlılıkla adalet mücadelesini sürdürüyor. 

Adliyede farklı birçok kesimin açıklama ve eylemlerine izin verilirken, tutuklu yakınlarına Kağıthane Kaymakamlığının yasak kararı gerekçe gösteriliyor. Kaymakamlık kararında ise yasak olarak belirtilen “Adalet Nöbeti” eylemi. Kendilerine yönelik çifte standarttı kabul etmeyen ailelerden biri de Afyon T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilerek tek kişilik koğuşta tutulan Xemgin Karakaş'ın ailesi. Anne Cemile Karakaş, her hafta gözaltı ve polis şiddetine rağmen kesintisiz bir şekilde eylemini sürdürenlerden biri. Çocuklarına yönelik tecrit ve işkencenin son bulması için her hafta Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne geldiklerini anımsatan Karakaş, Afyon Cezaevi’nde tutulan oğlu ve diğer tutsakların maruz kaldığı ihlallere karşı mücadele ettiklerini söyledi. Nöbet eylemlerinin engellendiğini vurgulayan Karakaş, cezaevlerinde yaşananların kamuoyuna yansımasını istemediklerini, ancak izin vermeyeceklerini dile getirdi. Karakaş, “Anneler olarak her hafta pes etmeden gitmeye devam edeceğiz. Yerlerde de olsam, bastonla yürümek zorunda da kalsam hem çocuğum için hem de diğer tutsaklar için her perşembe oraya gitmeye devam edeceğim” dedi. 
 
Savcılığa başvurmanın faydası yok
 
Bir eylem sırasında açlık grevinden bahsederken polis tarafından ağzının kapatıldığını aktaran Karakaş, şöyle devam etti: “Bizi dövüyorlar, yerlerde sürüklüyorlar. Canım çok acıyordu. Merhemlerle, ilaçlarla kendime geliyorum. Gözaltı aracında da bizi çok darp ettiler, çoğu kez bayılıyoruz. Bize ‘Burası yasak, izin vermiyoruz. Savcılığa başvurun’ deniliyor. Ancak savcılığa başvurmamızın ne faydası var. Savcılık bu cezaları çocuklarımıza verdi zaten. İnsanlıkları, adaletleri olsaydı, Adalet Bakanlığı bizi görseydi, sesimizi duysaydı, çocuklarımıza ceza vermezdi. Çocuklarımız hiçbir şey yapmadı. Suçsuz, günahsız cezaevinde tutuyorlar.” 
Tutsakların sesini engellemek için eylemlerine saldırı olduğunu belirten Karakaş, “Telefon görüşmelerimizi 10 dakika yapmışlar. 10 dakikada ne onların sesi bize geliyor ne de bizim sesimiz onlara gidiyor. Evim İstanbul’da, çocuğumu Afyon’a göndermişler. Hem maddi hem manevi aileleri çöktürüyorlar. Ailelerin de onlarla yanmasını istiyorlar” diye konuştu.   
 
6 kez gözaltına alındı
 
Çağlayan Adliyesi’nde herkese açıklama yapılmasına izin verildiğine, sadece kendilerine verilmediğine dikkat çeken Karakaş, Aralık 2021'de başlattıkları ve 24 Mart 2022’de İstanbul Adliyesi önüne taşıdıkları eylemleri süresince 6 kez gözaltına alındığını aktardı. Karakaş, “Cezaevlerinden cenazeler çıkmasın istiyoruz. Biz onların sesi olmazsak her şeyi yaparlar. Çocuklarımızın sağlığını düşünüyoruz. Bu zulmü kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.