AFAD depremzedeleri borçlandırıyor

AFAD

AFAD

  • AFAD tarafından hak sahipliği süreciyle ilgili hazırlanan broşürde, zarar gören depremzedelerin yapılacak konut, işyeri ve ahırlar karşılığında borçlandırılacağı belirtildi.

Depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına geç başlaması ve topladığı yardımlarla gündeme gelen AFAD’ın paylaştığı broşürlerde, depremzedeler için yapılacak evlerin ücret karşılığında teslim edileceği yazıyor.

AFAD tarafından “7269 Sayılı Afet Kanunu Çerçevesinde Hak Sahipliği Süreci Bilgileri” başlığıyla hazırlanan broşürde, hak sahibi olmak kaydıyla konut, işyeri, ahırları, yıkık, açıl yıktırılacak veya ağır hasarlı olduğu tespit edilen yapılar yerine depremzedeler için konut, işyeri ve ahır yaptırılabileceği kaydedildi. Yine “orta hasarlı” yapılar için de “Konut Kredisi” verilebildiği belirtildi. Yapılacak olan konut, işyeri ve ahırların AFAD adına TOKİ tarafından verileceğine yer verilen broşürde, “Afet konutu, işyeri, ahır inşaat maliyeti üzerinden alt yapı maliyeti düşülerek, belirlenen bedel üzerinden borçlandırma yapılarak, afetzedelere teslim edilmektedir” denildi.  

Faiz de uygulanacak

Broşürün devamında konut, ahır ve samanlık yardımları için de borçlandırma yapılacağı belirtilerek, şunlar yazıldı: “Borçlandırma bedelleri ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 8 yılda eşit taksitler halinde tahsil edilmektedir. İşyeri yardımları için yapılacak borçlandırmalar yıllık yüzde 4 faize tabi tutulmaktadır. İşyeri yardımları için yapılacak borçlandırma bedelleri 2 yıl ödemesiz, sonraki 8 yılda eşit taksitler halinde tahsil edilmektedir. Konut, işyeri, ahır borçlandırma bedelleri geri ödemeleri, inşaatların bitirilip, hak sahiplerine teslim tarihinden itibaren 2 yıl sonra başlamaktadır.” 

Güçlendirme için verilecek kredide de işyerleri için yüzde 4 faiz uygulaması yapılacağı aktarılan broşürde, ayrıca güçlendirmesini bir yıl içinde yapmayanların binalarının yıkılarak, hak sahipliğinin sona ereceği kaydedildi. Vadesinde ödenmeyen taksitlere günlük yüzde 5 gecikme zammı uygulanacağına yer verilen broşürde, borçlandırma ilanından sonra iki ay içinde geçerli mazeret dışında başvuru yapmayanların da hak sahipliğinin sona ereceği bilgisine yer verildi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.