Aile içi şiddette devlet suçlu bulundu

Kadın Haberleri —

❏

  • Paris yargı mahkemesi, devleti aile içi şiddetin kurbanı olan kadını koruyamadığı, yeterince önlem almadığı ve bu nedenle ‘ağır ihmale’ yol açtığı gerekçesiyle suçlu buldu.

Fransa'da bir mahkeme, aile içi şiddetin kurbanı olan kadını korumayamadığı için devleti suçlu buldu. 

Euronews’in geçtiği habere göre, Fransa'nın başkenti Paris'te görülen davada mahkeme, aile içi şiddet mağduru olan ve daha sonra eski partneri tarafından asitle saldırıya uğrayan bir kadını korumada 'yeterince önlem almadığı' için devleti suçlu buldu.

Görevinde yetersiz kaldı

Paris yargı mahkemesi, 16 Kasım tarihli kararında, kamu adalet hizmetinin o dönemde mağdurun yaşadığı saldırıyı önlemede ve görevini yerine getirmede yetersiz kaldığına hükmetti.

Manevi zarar için tazminat cezası

"Ağır ihmal" durumunda devletin, adalet hizmetinin kusurlu işleyişinden kaynaklanan zararı onarmakla yükümlü olduğunu belirten mahkeme, devletin mağdura manevi zararının tazmini olarak 10 bin euro tazminat ve mahkeme masrafları için de 3 bin euro ödenmesine hükmetti.

Mahkeme ayrıca devletin, iki çocuğunun her birinin manevi zararları için mağdura 3 bin euro ek ödemesine karar verdi.

Ne olmuştu?

Eşine karşı aile içi şiddet uygulamaktan hüküm giymiş olan Karim Bouembassa olayın yaşandığı tarihlerde adli gözetim altındaydı. Buna rağmende 18 Nisan ve 6 Haziran 2018 tarihleri arasında eski eşinin evinin yakınına giderek bu adli kontrolü birkaç kez ihlal etti.

6 Haziran’da tutuklanan Bouembassa, iki gün sonra 8 Haziran'da hakkında tutuklama emri çıkarıldığı gün serbest bırakıldı.

12 Haziran 2018 tarihinde 41 yaşındaki Karim Bouembassa, Marsilya'da bir sokakta iki çocuğun annesi olan eski eşine sülfürik asitle saldırdı. Bouembassa, Temmuz 2019'da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası daha sonra Temyiz Mahkemesi tarafından 15 yıla indirildi.

Olayların meydana geldiği dönemde birkaç ay tehdit altında olduğu anlaşılan mağdur, yeterince korunmadığı gerekçesiyle devlete karşı dava açtı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.