AK’ye Öcalan çağrısı
Yurt Dışı Haberleri —
- Avrupalı siyasetçiler, Strasbourg’da Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle gerçekleştirilen Nöbet Eylemi’nin 13. yılında Avrupa Konseyi ve CPT’ye seslendi:
- Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılmalı, umut hakkı uygulanmalı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bir komite oluşturmalı, CPT İmralı’ya giderek raporunu kamuoyuyla paylaşmalı.
ERKAN GÜLBAHÇE/STRASBOURG
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle Strasbourg’da devam eden Özgürlük Nöbeti 13. yılına girdi. Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi dün nöbet yerinde yapılan açıklamaya katılarak, Avrupa kurumlarına tecritteki sorumluluğunu hatırlattı ve harekete geçmeye çağırdı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 25 yıldır İmralı adasında ağır tecrit ve işkence altında tek hücrede tutuluyor. Ne avukatları ne de ailesiyle görüştürülmeyen Öcalan’dan 3 yıldır haber alınamıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak için Kurdistanlılar ve dostları 626 haftadır nöbet eyleminde. Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Öcalan’a yönelik tecritle direkt bağlantılı Avrupa İşkenceyi Önleme Örgütü (CPT) ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) olduğu alanda 25 Haziran 2012’de başlatılan oturma eylemi 12 yılını geride bıraktı.
12 yıldır buradayız
Nöbet eyleminin yıl dönümü vesilesiyle “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyası nöbetin gerçekleştiği alanda kitlesel bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya farklı ülkelerden siyasetçi, hukukçu, sivil toplum ve kadın örgütü temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi konuşmacı olarak katıldı. Küresel kampanyanın yürütücülerinden Sarah Glynn, “12 yıl yağmur, güneş demeden Avrupa kurumlarına görevini hatırlatmak, Öcalan’ın önemini kamuoyuna anlatmak için buradayız” dedi.
Umut hakkı uygulanmalı
Öcalan’la ilgili umut hakkına da dikkat çeken Glynn, “10 yıl önce alınan kararlar bugün uygulanmayarak ve görmezden gelinerek uluslararası hukuk çiğneniyor. Umut hakkı uygulanmalı” dedi.
Beş temel talep
Merkezi Strasbourg’da bulunan Avrupa kurumlarına Öcalan’a yönelik tecritteki sorumluluğunu hatırlatmak için burada olduklarını belirten Glynn, “Öcalan'ın haklarının güvence altına alınması ve nihai olarak serbest bırakılması için Avrupa Konseyi ile birlikte çalışmak istiyoruz” diyerek temel taleplerini şöyle sıraladı:
* Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ni Öcalan ile ilgili özel bir komite kurmaya çağırıyoruz.
* CPT, İmralı’ya ilişkin tavsiyelerinin uygulanması için Konsey'in tüm mekanizmalarını kullanmalı.
* Hukuk İşleri Komitesi’ni CPT'nin tavsiyelerinin uygulanmasını denetlemeye çağırıyoruz.
* Türkiye'de artık idam cezası olmasa da, ömür boyu hapis, tecrit, dolaylı ölüm anlamına geliyor. Genel Sekreteri, Bakanlar Komitesi’ni ve Meclis Başkanı’nı bir Avrupa Konseyi üyesi tarafından uygulanan bu dolaylı ölüm cezasına müdahale etmeye ve engellemeye çağırıyoruz.
* Temel talebimizi yineliyoruz; Kürt lider Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi ve nihayetinde, Kürt sorununun adil ve demokratik çözümünde rol oynamasına imkan verecek koşullar altında serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
* * *