Alime 17 yıl ve 74 kırbaç

Dünya Haberleri —

Seyyid Cemaleddin Vazhi

Seyyid Cemaleddin Vazhi

  • İran tutukluların serbest bırakılmasını ve protestoculara yöneltilen “Allah’a düşmanlık” suçlamasının İslam hukuku ile bir bağının bulunmadığını söyleyen melaları tutukladı. Ciwanro’da Kürt alime 17 yıl hapis ve 74 kırbaç ceza verildi.   

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi üzerinden 4 aydan fazla bir süre geçti. Protesto gösterileri ve hak arayışının devam ettiği İran’da devlet halka polis, besic ve askerlerin açtığı ateş ile karşılık veriyor. Devletin kolluk gücü tarafından yürütülen şiddeti yargı da desteklemeye devam ediyor. Dört Kürt Alim dün yayınladıkları bir video mesaj ile Pîranşar’da tutuklanan göstericilerin serbest bırakılmasını istemişlerdi. Aynı gün evleri basılan Kürt Alimler tutuklandı. Göstericilere destek veren bir başka inanç insanı olan Ciwanro Hatem-ül Enbiya Camii imamı Seyfullah Huseyin 17 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. 

Seydalar tutuklandı

İran, protestocuların 'koşulsuz' serbest bırakılması çağrısı yapan Kürt Alimler polisin yaptığı ev baskınları ile tutuklandı. İran devlet güçleri iki günden beri Rojhilatê Kurdistan’ın Pîranşar ve banliyölerinde hükümet karşıtı gösteriler sonrası bir çok kişiyi gözaltına aldı. Yaşanan baskıları protesto eden Kürt Alimler dün bir video mesaj yayınlayarak gözaltına alınan sivillerin "koşulsuz" serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bu mesayı yayınlayan Mela Şerif Mahmudpur, Mela Seyyid Cemaleddin Vazhi, Mela Yunis Nowxah ve Mela Seyyid Suleyman  Ehmedî yapılan polis basını ardından gözaltına aldındı. Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın (KHRN), gözaltına alınanların açıklanmayan bir yere götürüldüklerini açıkladı.

Kürt Alimler dün yayınladıkları mesajda, yargının protestocuları “Allah'a düşmanlık” (muhareb) ve “silahlı ayaklanma” (baghi) ile suçlamalarının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ve İslam hukukuna göre de haksız itham ile karşı karşıya olduklarını söylemişlerdi. Alimler, tüm tutukluların "koşulsuz" serbest bırakılması çağrısında bulunurken, yetkililerden “gözaltına alınanlardan ve ailelerinden özür dilemelerini ve kayıplarını tazmin etmelerini" istemişlerdi.

Videonun yayınlanması ardından Pîranşar Resulullah Camii imamı Vazhi ve Mahmudpur tutukladı. Pîranşar Selahaddin Eyyubi Din Bilimleri Okulu'nda öğretmenlik yapan Nowxah ve Ehmedî de bir sonraki gün tutuklandı. 

Seyfullah Huseyni

Seyda’ya 17 yıl ve 74 kırbaç cezası

Hemedan'ın Ciwanro kentinden Kürt Alim ve din öğretmeni Seyfullah Huseyni, Hemedan'daki din öğretmenlerine yönelik özel bir mahkeme tarafından 17 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. "Kurdistan Kur'an Okulu üyeliği"nden 6 yıl, "rejim aleyhine propaganda yapmak" suçundan 15 ay ve "halkı milli güvenliği bozmaya tahrik" suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakkında “İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu ve liderine saygısızlık” suçundan 2 yıl 6 ay, “kamu düzenini bozma” suçundan 15 ay hapis cezası verildi. 

Ciwanro'daki Hatem-ül-Enbiya Camii'nin imamı Seyfullah Huseyni hakkında yapılan mahkeme ve sonucu çarşamba günü ailesine açıklandı. Daha önce de istihbarat güçleri Seyfullah Huseyni'nin Ciwanro’daki evine baskın düzelemiş ve işkence ile gözaltına almıştı. Yaşanan ev baskınında İran istihbaratına bağlı güçler, Seyfullah Huseyni'in evinin kapısını kırarak içeri girmiş ve 60 yaşındaki eşi Qaderi hanıma da işkence etmiş, sol kolunu kırmışlardı.

Reisi’ye Kürt yardımcı 

İran devleti bir Kürt’ü Cumhurbaşkanı yardımcısı yaptı. Seyed Mohammad Hosseini, parlamento işlerinden dolayı görevden alındı, ülkenin parlamento medyası Çarşamba günü bildirdi.
İran parlamentosunda Kirmanşan milletvekili İbrahim Azizi Çarşamba günü istifasını meclis başkanlığına sundu. Yerel basında çıkan haberlere göre İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, Seyyid Muhammed Huseyni'nin dün görevden alınmasının ardından parlamento işlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine İbrahim Azizi'yi atadı.

1963 yılında Kirmanşan’ta dünyaya gelen ve son görevi Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi olan Ebrahim Azizi, daha önce Mahmud Ahmedinejad'ın kabinesinde Kalkınma, Planlama ve Stratejik İzlemeden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.