Alman havaalanlarında grev

Dünya Haberleri —

Almanya Havalimanlarında grev

Almanya Havalimanlarında grev

  • Almanya'da 1 Şubat Perşembe günü 11 havalimanında çalışanlar greve gidecek. Almanya'da tren makinistlerinin grevinin ardından bu kez de havalimanlarında grev var.

Hamburg, Bremen, Hannover, Berlin, Köln, Düsseldorf, Leipzig, Dresden, Erfurt, Frankfurt ve Stuttgart havalimanlarında güvenlik ve yer hizmetlerinde çalışan yaklaşık 25 bin kişi 1 Şubat Perşembe günü greve gidiyor.
Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (ver.di), Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine uyarı grevi kararı aldı. Grevden birçok tarifeli sefer etkilenecek. Alman havaalanlarındaki grevden yabancı hava yollarından Türk Hava Yolları’da (THY) etkilenecek.
Berlin Brandenburg Havalimanı uyarı grevi nedeniyle Perşembe günü hiçbir kalkışın yapılamayacağını açıkladı. Yolculardan uçak şirketleriyle iletişime geçerek biletlerini açığa almaları ve alternatif seyahat imkanlarıyla ilgili bilgi edinmeleri istendi. Uçuş güvenliği branşı, yolcu kontrolü, yolcu ve eşya kontrolü, kargo kontrolü ve servis alanlarında çalışan personeli kapsıyor. Verdi 2023 yılında güvenlik personelindeki grevlerle birçok havalimanını felce uğratmıştı.

Taraflar ücretlerde anlaşamadı
İşverenler geçen hafta sendikaya ilk kez "yarı zamanlı çalışanlar için fazla mesai primlerinin erken ödenmesi teklifini" getirdi. Verdi ise üç pazarlık turunda ücret zammına dair bir uzlaşmaya varılamamış olmasını eleştiriyor. Çalışanların alım gücündeki kaybı kalıcı olarak dengelemek istediklerini belirten Verdi'nin müzakerecisi Wolfgang Pieper "Uçuş güvenliği çalışanlarının işinin mali olarak çekici olmayı sürdürmesi gerekir ki gerekli iş gücü kazanılabilsin ve tutulabilsin" dedi.
Pieper havalimanlarında şu anda bile her saat, hafta sonları ve tatil günleri de dahil esnek çalışan az sayıda kalifiye iş gücü olduğunu belirtti. "Hava taşımacılığında güvenlik bedavaya sağlanamaz" diyen Pieper işverenlerin şimdiye kadar sundukları tekliflerin "tamamen yetersiz" olduğunu belirtti. İşverenlerle sendika arasındaki bir sonraki pazarlık turu 6 ve 7 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek.
Alman Havayolu Taşımacılığı Endüstrisi Birliği (BDL) Genel Müdürü Matthias von Randow grevle ilgili "Almanya'da hava trafiğini hava güvenliği çalışanlarının uyarı greviyle felce uğratmak orantısızdır" dedi. Von Randow "Bunun yerine müzakere masasında ya da arabuluculuk yoluyla bir çözümün sağlanması için her türlü çaba gösterilmelidir" dedi. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.