- Almanya’da sanayide istihdam kaybı sürüyor. 2019’dan bu yana 341 bin 500 sanayi işi ortadan kalkarken, en büyük kayıp otomotiv sektöründe.
Almanya’da sanayi ciroları yaklaşık üç yıl sonra ilk kez artsa da sektörde istihdam kaybı devam ediyor. Denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young'ın (EY) Pazartesi yayımlanan analizine göre, 2026’nın ilk çeyreği sonunda sanayi şirketlerinde çalışan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 127 bin 300 azaldı.
Bu, yüzde 2,3’lük düşüş anlamına geliyor. Koronavirüs salgını öncesi yıl olan 2019’dan bu yana kaybolan sanayi işi sayısı ise 341 bin 500’e ulaştı. Böylece sanayide istihdam yüzde 6’dan fazla geriledi. EY’ye göre her 17 sanayi işinden biri ortadan kalktı.
EY, mevcut istihdam kaybının temel nedeni olarak zayıf ciro gelişimini gösterdi. Ancak 2026’nın ilk çeyreğinde sınırlı da olsa bir dönüş sinyali görüldü. Sanayi cirosu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 arttı. Önceki 10 çeyrekte ise aralıksız ciro düşüşü kaydedilmişti. Bu hafif artışın büyük ölçüde metal sanayisinden kaynaklandığı belirtildi. EY uzmanı Jan Brorhilker, “Diğer sanayi kollarının çoğu hâlâ geri viteste” dedi. Önümüzdeki ayların bu artışın geçici bir kıpırdanma mı yoksa gerçek bir yön değişimi mi olduğunu göstereceğini belirtti.
En büyük kayıp otomotivde
İstihdam kaybı en sert otomotiv sektöründe yaşandı. EY’ye göre, 2019’dan bu yana otomotiv sanayisinde her 7 işten biri kayboldu. Son 12 ayda otomotivde çalışan sayısı 32 bin azaldı. 2019’dan bu yana toplam kayıp ise yaklaşık 125 bin 800’e çıktı.
Oransal olarak daha ağır kayıp tekstil sektöründe görüldü. Bu alanda 2019’dan bu yana işlerin yaklaşık yüzde 22’si ortadan kalktı. Metal sanayisinde ise istihdam yüzde 15 geriledi.
Kimya ve ilaç sanayisinde istihdam arttı
Genel olumsuz tabloya yalnızca iki sektör karşı koyabildi. EY analizine göre, 2019’dan bu yana kimya ve ilaç sanayisinde istihdam yüzde 3 arttı. Elektrik sanayisinde de çalışan sayısı yüzde 2 yükseldi. Bu iki alan, Alman sanayisindeki genel istihdam kaybından ayrıştı.
Jeopolitik krizler, artan korumacılık ve ticaret anlaşmazlıkları da şirketler üzerindeki baskıyı artırıyor. EY’ye göre bu tablo, Almanya’nın üretim yeri olarak geleceğine duyulan güveni zayıflatıyor. Brorhilker, sanayide daha fazla iş kaybı bekliyor. Ona göre birçok sektörde ciddi kapasite fazlası var. Kullanılmayan üretim tesisleri şirketlere yüksek maliyet yaratıyor.
Almanya iç pazarının durgun kalması ve önemli ihracat pazarlarında sorunların artması nedeniyle birçok şirkette artık yalnızca tasarruf programları değil, bazı fabrikaların tamamen kapatılması da tartışılıyor. BERLİN