Almanya çözümden yanaymış!

Dünya Haberleri —

Susanne Baumann

Susanne Baumann

  • Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rojava’ya yeni bir işgal harekatı düzenlemeye hazırlanan Türkiye’ye siyasi çözüm çağrısında bulundu.

Alman Dışişleri Bakanlığı söz konusu açıklamayı Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un verdiği soru önergesine üzerine yaptı. Önergesinde Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un daha önce yaptığı “feminist dış politika” açıklamalarına atıfta bulunan Akbulut, “Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye’deki Kürt bölgelerine, yani kendine ‘İslam Devleti’ diyen DAİŞ’e karşı mücadelede Batı ittifakının müttefikleri olan, seküler savunma gücü YPG’ye ve feminist kadın savunma birimi YPJ’ye karşı ilan edilen saldırıya ne ölçüde karşı koyacak? Bu konu hakkında şimdiye kadar Dışişleri Bakanlığı ve Türk makamları arasında nasıl bir iletişim sağlandı” diye sordu. 

Geçen hafta görüşmüşler

Önergeye Almanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Susanne Baumann tarafından verilen 14 Haziran tarihli yanıtta, “Türk askeri operasyonları da dahil olmak üzere Suriye'deki durum, Federal Hükümet ile Türk hükümetinin temsilcileri arasında düzenli olarak görüşülen bir konudur” denildi. 

Alman hükümetinin en son geçtiğimiz hafta Türkiye’yle bu konuda görüştüğü belirtilen açıklamada, “Alman hükümeti defalarca Türkiye'yi Suriye'deki güvenlik çıkarlarını askeri yollarla değil siyasi yollarla sürdürmeye çağırdı. Ayrıca, Federal Hükümet, Türkiye'nin Suriye'deki askeri angajmanında sivil nüfusu, özellikle kadınları ve çocukları koruyacağına dair beklentisini Türkiye'ye her zaman çok açık bir şekilde ifade etmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Baerbock işgali savunmuştu

Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Nisan sonunda federal meclisteki bir oturumda Türk devletinin ‘meşru savunma’ tezine sarılarak işgali meşrulaştırmaya çalışmış “Sivillerin Türkiye’nin askeri harekatlarında zarar gördüğüne dair elimizde somut bir belge yok” demişti.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.