Almanya'da 5 aşamalı normalleşme

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya'da koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler 28 Mart'a kadar uzatılırken, vaka oranlarına göre beş aşamalı plan ile kısıtlamaların kaldırılması öngörülüyor.

 

Almanya’da koronavirüs nedeniyle 16 Aralık’tan beri geçerli olan kapanma  28 Mart'a kadar uzatılırken, beş aşamalı plan çerçevesinde tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması amaçlanıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla video konferans yoluyla düzenlediği toplantı ardından ülkede koronavirüs ile mücadele planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Virüsün mutasyon geçiren türünün yayılmasının engellenmesi amacıyla tedbirlerin 3 hafta daha uzatılması kararı alınırken, eyaletlerde vaka artış ve düşüşüne göre normalleşmeye gidilecek.

Pazartesiden itibaren

Herkesi bir kez daha tüm tedbirlere uymaya çağıran Merkel, pandemide üçüncü dalga riskine karşı uyarılarda bulundu. Pazartesi’den itibaren iki hane halkından beş kişinin yeniden bir araya gelebileceğini belirten Merkel, yeni vaka sayısının 100 bin nüfusa 35 kişi olduğu bölgelerde ise üç hane halkından en fazla on kişinin bir araya gelebileceğini söyledi.

Test masrafları hükümetten

Aşılama çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Merkel şöyle konuştu: “Aşı dozlarının hızlıca insanlara ulaştırılmasını hedefliyoruz. Doktor muayenehaneleri ile aile hekimleri de Mart ayı sonu ve Nisan başından itibaren aşılamalara başlayacak. Önümüzdeki hafta kişi başına haftada bir koronavirüs testi ücretsiz olarak yapılacak. Hızlı testlerin masraflarını ise hükümet karşılayacak.”

2. aşama: 2 evden 5 kişi buluşacak

Almanya’da normalleşmenin ilk aşaması kapsamında geçen hafta okullar, kreşler ve sonrasında kuaför salonları açıldı.

8 Mart'ta başlayacak ikinci normalleşme aşamasında iki hane halkından beş kişi yeniden bir araya gelebilecek. 14 yaş altı çocuklar bu sınırlamaya dahil olmayacak. Vaka sayısının 100 bin nüfusa 35 kişi olduğu bölgelerde ise en fazla 10 kişi buluşabilecek.

Hijyen kurallarına uymak kaydıyla 8 Mart’ta sürücü kursları, kitapçılar, çiçekçiler, kozmetik salonları, bahçe malzemeleri satan mağazalar ve masaj salonları yaniden faaliyete geçebilecek. 

3. aşama: Müze, galeri ve dükkanlar açılacak

Son 7 günde 100 bin kişide yeni vaka sayısının 50'nin altında görüldüğü bölgelerde 8 Mart’tan sonra dükkanların büyüklüğüne göre müşteri kabul edilebilecek. Açık alanlarda en fazla 10 kişi mesafeli olarak spor yapabilecek. Müzeler, galeriler ve hayvanat bahçeleri yeniden ziyaretçi kabul edecek.

4. aşama: Restoran, sinema, konser

Son 7 günde 100 bin kişide yeni vaka sayısının 14 gün boyunca 50'nin altında olduğu bölgelerde 22 Mart itibariyle kafe restoranlar açılacak, fakat müşteriler işletmenin dış kısmında kabul edilecek.

Vaka sayısına göre sinema, opera, tiyatro ve konser salonları kapılarını yeniden açacak.

5. aşama: 50 kişilik etkinlikler

Son 7 günde 100 bin kişide yeni vaka sayısı iki hafta boyunca 50'nin altında olan bölgelerde 5 Nisan’da başlamak üzere açık alanlarda 50 kişi buluşabilecek. Perakende dükkanları büyüklüğüne göre belirli sayıda müşteri alabilecek.

Tüm aşamalar boyunca vaka sayısında artışın görülmesi durumunda 7 Mart öncesi sürece yeniden geri dönülecek ve tedbirler sertleştirilecek.

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.