Almanya enerjide tasarrufa gidiyor

Dünya Haberleri —

  • Almanya, doğalgaz krizine karşı Eylül başından itibaren sıkı bir enerji tasarruf planını uygulamaya koyacak. Federal Hükümet, kamu ve özel kesimi kapsayan geniş bir enerji tasarruf planı hazırladı. 

Plan, Federal Meclis ile Temsilciler Meclisi’nde kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. Gelecek iki yıl içinde yüzde 20 enerji tasarrufu planlayan Federal Hükümet’in tasarruf paketine göre, kamu binaları en fazla 19 derece ısıtılacak. Ayrıca, kamu binalarının koridorları, teknik odaları ve holleri hiç ısıtılmayacak. Okullar, hastaneler ile yaşlı yurtlarında ısıtma sınırlaması yapılmayacak. Yine kamu binalarında tanıtım ve estetik amaçlı ışıklandırmalara son verilecek.

Işıl ışıl vitrinlere son

Mağaza, dükkan ve diğer işyerlerinin vitrinleri, 22 ile 06 saatleri arasında aydınlatılmayacak. Buna ek olarak bu yerler, kapılarını sürekli açık tutamayacak. Evlerdeki özel havuzlar da doğalgaz ve elektrikle ısıtılmayacak. Bunun dışında evlerde enerji tasarrufu için hükümet, şimdilik halka çağrı yapmakla yetindi. 

Tren seferleri aksayabilir

Federal Hükümet’in tasarruf planı, kömür ve akaryakıt taşıyan trenlere yol önceliği sağlanmasını da öngörüyor. Bu durumda yolcu trenleri, enerji taşıyan yük trenlerini bekleyecek, bu da yolcu tren seferlerinin aksamasına yol açabilecek.

Habeck planı duyurdu

Tasarruf planını açıklayan Ekonomi Bakanı Robert Habeck, şimdiye kadar aldıkları tedbirlerle geçen 5 yıla göre, yüzde 5 ile 8 arasında enerji tasarrufu sağladıklarını bildirdi. Yeşiller Partili Bakan, Eylül başında yürürlüğe girecek planının gelecek Mart ayına kadar yüzde 2 ile 2,5 arasında tasarruf hedeflediğini belirtti.

Güvenlik zaafiyeti olabilir

Hükümetin enerji tasarrufu planına farklı tepkiler geldi. Almanya Perakende Satıcılar Birliği Başkanı Stefan Genth plana kısmen karşı çıktı. Genth, gece vitrin aydınlatmasının kentlerde güvenliğe katkıda bulunduğunu belirterek, bu alanda kısıtlamaya gidilmemesini istedi. 

Isı yalıtımı yapılmalı

Alman Çevre Koruma kuruluşu ise  tasarruf planının iyi bir başlangıç olsa da yetersiz olduğunu savundu. Daha fazla enerji tasarrufu için eski binaların ısı yalıtımının hızlandırılmasını istedi.  BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.