Almanya Rosneft’e kayyum atadı

Dünya Haberleri —

  • Alman hükümeti, Gazprom’un ardından Rus enerji şirketi Rosneft’e de kayyum atadı. Gerekçe olarak da enerji arz güvenliği önündeki tehditleri gerekçe gösterdi. 

 

Ülkenin doğusundaki Schwedt kentinde bulunan PCK petrol rafinerisini kayyum yönetimine devretti. Rus petrol devi Rosneft'in yüzde 54 ile çoğunluk hissesine sahip olduğu rafineride Shell'in de yüzde 37'lik hissesi bulunuyor. Böylece Schwedt'in çoğunluk hissesinin yanı sıra Karlsruhe'deki MiRo ve Vohburg'daki Bayernoil rafinerilerindeki Rosneft azınlık hisselerinin kontrolü de Alman Federal Ağ Ajansı'nın yönetimine geçiyor. 

 Gazprom’a da kayyum atanmıştı

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması sonrasında, Rus enerji devi Gazprom'un Almanya kolu Gazprom Germania'yı da Federal Ağ Ajansı’nın yönetimine geçirmişti. Kayyum atamaları, enerji arz güvenliğinin tehlikeye girmesine karşı önlemleri içeren Enerji Güvenlik Yasası’na dayandırılıyor.

En büyük dördüncü petrol rafinerisi

Almanya'nın en büyük dördüncü petrol rafinerisi konumundaki Schwedt, başkent Berlin'in benzin ihtiyacının yüzde 90'ını karşılıyor. 1960'da inşa edilen rafineri şimdiye kadar tüm petrolünü Drujba boru hattı üzerinden Rusya'dan alıyordu. Schwedt'in çoğunluk hissedarı ise Rosneft Deutschland şirketi.

Almanya yıl sonundan itibaren Rus petrolünün işlenmesini durdurmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Schwedt'e Rus petrolü dışında alternatif rotalar bulunması için bir çalışma grubu oluşturulmuştu. Schwedt'deki rafineri, Almanya'nın doğusunun yanı sıra Polonya'nın batısına benzin ve diğer rafineri ürünleri arzında da önemli bir rol oynuyor.

3 bin kişi çalışıyor

Rosneft'in devre dışı bırakılmasının ardından rafinerinin işletmesini kimin üstleneceği ise henüz belli değil. İkinci büyük hissedar Shell'in uzun süredir rafineriden çekilmek istediği biliniyor. Yenilenebilir enerjiler alanında faaliyet gösteren Verbio ve Enertrag şirketleri Schwedt ile ilgilendiklerini açıklamıştı. Rafineri, Polonya sınır bölgesinde doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişiye istihdam sağlıyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.