Almanya’nın gündemi ülkücü faşistler

Dünya Haberleri —

Ülkücüler

Ülkücüler

  • Türk milli futbol takımı oyuncusu Merih Demiral’ın Avusturya takımına attığı gol ardından faşist bozkurt işareti yapması UEFA’nın gündemine girerken, Alman yetkililer ırkçılara karşı harekete geçmeyi tartışıyor.

Türk futbolcu Merih Demiral'ın, EURO 2024'te Avusturya'ya attığı gol sonrasında ülkücü faşistlerin ‘bozkurt’ olarak adlandırdığı işareti yapması Alman siyasetini sarstı. Çok uzun yıllardır Avrupa’nın göz yumduğu ülkücü teröre tepkiler yoğunlaşıyor. Hitler ile özdeşleşen Nazi selamı ile aynı içeriğe sahip kurt başı işareti Berlin-Ankara hattında da diplomatik gerilime yol açtı. UEFA'nın Demiral hakkında "uygunsuz davranış" sergilediği için Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca başlattığı soruşturmanın sonuçlanması bekleniyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın, "Stadyumlarımızda Türk aşırı sağcıların sembollerine yer yok" açıklamasını tekrarlayan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, UEFA'nın soruşturmasının sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Alman güvenlik makamlarının hem federal hem eyaletler düzeyinde Türk aşırı sağcıları gözünü kırpmadan ve büyük bir dikkatle izlediklerini, aynı zamanda da kapsamlı önlemlerin alınmakta olunduğuna işaret etti.

Alman güvenlik makamları teyakkuzda

Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda Cumartesi günü yapılacak Hollanda-Türkiye çeyrek final maçında Türk taraftarları ile stada girmesi beklenen faşist bozkurt guruplarının güvenlik açığına sebep olacağı tahminleri yapılıyor.

Alman güvenlik makamları, maç öncesi ve sonrasında, farklı siyasi görüşten gruplar arasında gerginlik yaşanmaması için önlemlerini artırıyor. Gerilimin tırmandırılmasından kaçınılması ve Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'nin iç siyasi gerilimleriyle gölgelenmemesi için perde arkasında görüşmeler yürütüldüğü belirtiliyor.

EURO 2024 için Türkiye’den getirilen 21 çevik kuvvet polisinin Berlin’de oynanacak Hollanda-Türkiye futbol maçı için görevlendirilmesi beklenirken, yapılacak faşist ülkücü işaretler karşısında ne yapacağı merak konusu. 

Yasaklanması gündemde

Bu arada Demiral'ın Leipzig stadyumunda yaptığı ülkücü işaret, Almanya'da ülkücülerin ve bozkurt işaretinin yasaklanması tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Alman hükümetine bu yönde adım atılması için art arda çağrılar yapılıyor.

Bochumlu siyaset bilimci İsmail Küpeli, Almanya’nın batısında örgütlü ülkücülerin şiddet eğilimli ve şiddet yanlısı kişiler olduğuna dikkat çekti. Yapılan kurt başı işaretinin Türkiye'deki aşırı sağcıların sembolü olduğunu, bunun herkes tarafından bilindiğini, Demiral'ın bu işareti yapmasının bir sevinç jesti olarak çarpıtılmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Küpeli, bu görüşteki insanları çatısı altında toplayan derneklerin yasaklanmasının önemli bir adım olabileceğini kaydetti. Küpeli, Ülkücü ideolojinin Kürtler ve gayrimüslimleri olduğu kadar Hristiyan ve Yahudileri de hedef aldığını sözlerine ekledi.

Hükümette ama hayret ediyor

Yeşiller partili Tarım Bakanı Cem Özdemir ise sosyal medya paylaşımında Demiral'ın bozkurt işareti için "Mesajı aşırı sağcı, terör ve faşizm yanlısı" değerlendirmesini yaptı. Özdemir ayrıca "Kendime bizde halen bozkurt işaretinin neden çoktan yasaklanmadığı sorusunu soruyorum" ifadelerine de yer verdi.

Sol Partili Katina Schubert de Federal Hükümet'e "Faşist terör örgütü Ülkücüleri yasaklama" çağrısı yaptı.

İç istihbarat yalnızca raporluyor

BfV'nin 2023 yılı raporunda Almanya'daki Ülkücü yapılanmalar hakkında ayrıntılı bilgilere yer veriliyor, "bozkurt işaretinin de bu hareketin en bilinen sembolleri arasında yer aldığı" kaydediliyor.

Almanya'da yaklaşık 12 bin 500 ülkücünün yaşadığı, 10 bin 500'ünün Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF), Avrupa Türk İslam Dernekleri Birliği (ATİB) ve Avrupa Nizam-ı Alem Federasyonu (ANF) adlı üç ana dernek çatısı altında örgütlü olduğu belirtiliyor.

MHP ve BBP Cumhur İttifakı'nın ortakları yani fiilen AKP iktidarının ortağı konumundalar. Dolayısıyla bu derneklerin Almanya'da yasaklanması halinde, Türkiye-Almanya ilişkileri yeni gerilimlere sahne olabilir. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.