Altay anlaşması değişti

Dünya Haberleri —

Altay tankı

Altay tankı

  • Türk şirketi BMC ile Güney Koreli şirketler Doosan ve S&T Dynamics arasında Altay tankı için imzalanan iş birliği anlaşması, ABD’nin müdahalesiyle iptal edildi.

 

Savunma sanayi haberleri yapan Defence News isimli derginin internet sitesinde yer alan haberde 22 Ekim’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Güney Kore Savunma Satın Alma Programı Yönetiminden Sorumlu Bakan Kang Eun-ho arasında imzalanan anlaşmanın iptal edildiği kaydedildi. Defence News’ün aktardığına göre; Altay'ı yapan Türk zırhlı araç üreticisi BMC, Güney Koreli üreticiler Doosan ve S&T Dynamics ile tank için bir güç paketi üzerinde ortak çalışma için stratejik anlaşmalar yaptı. Asyalı şirketler, Türkiye'de ortak üretilecek güç paketini oluşturan bir motor ve şanzıman mekanizması için teknik bilgi sağlayacaktı. Defence News’e konuşan kaynaklara göre; Türkiye, anlaşmanın iptali ile birlikte Güney Koreli şirketlerin ürünlerini satın alacak. Şirketten bir kaynak, "Birlikte üretme seçeneği planlandığı gibi gitmedi. Şu an Kore yapımı güç ünitelerini satın alma üzerine anlaşıldı" dedi. Fakat ismini açıklamayan kaynak, “ABD yönetiminin Güney Kore’ye baskı yaparak tank motor teknolojilerinin Türkiye’ye transferinden vazgeçirmeye çalıştığından endişe ediyoruz” dedi.

Şirket kaynakları, Güney Koreli şirketlerin Altay tankı için doğrudan güç kaynağı sağlayacağını ve bunun tanklara entegrasyonu için çalışacaklarını söyledi. Yetkili sürecin işlemesi durumunda 18 ay içinde tankların üretilebileceğini de öne sürdü.

Bu ayın başında ABD’deki 41 Temsilciler Meclisi üyesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Türkiye’nin Rus yapımı S-400 satın aldığını CAATSA yaptırımlarını tetiklediğini söyleyen siyasetçiler son dönemde bu konuda birçok açıklama yapmıştı. Türkiye ayrıca F-35 programından da çıkarılmıştı.

Altay Tankı’nın seri üretimi için yapılan ihaleyi BMC kazanmıştı. BMC’nin yüzde 49,9’u Katarlılara, yüzde 25,1’i Talip Öztürk’e, yüzde 25’i Ethem Sancak’a ait. BMC ile 9 Kasım 2018’de imzalanan sözleşme uyarınca şirketin seri üretim sonucu ilk tankı 18 ay içerisinde Türk ordusuna teslim etmesi gerekiyordu. İhaleyi gerçekleştiren Savunma Sanayi Başkanı, 9 Kasım 2018’de "İlk Altay tankı 18 ay aradan sonra kara kuvvetleri komutanlığına teslim edilecek" diyerek kesin tarih zikretmişti. Ancak Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir bir süre sonra “motor bulunamadığı için üretimin başlatılamadığı ve 18 aylık sürecin işletilemediği” yönünde açıklama yaptı. 

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.