Anna’yı eve getirelim

Dünya Haberleri —

.

.

  • YPJ’li Anna Campbell’in cenazesi 4 yıldır ailesine teslim edilmiyor. Babası Dirk Campbell hukuk mücadelesini AİHM’e taşımak için “Anna’yı eve getirelim” sloganıyla bir kampanya yürütüyor. 

EREM KANSOY/LONDRA

Türk devletinin Efrîn’e yönelik hava saldırısında şehit düşen YPJ’li Anna Campbell’in babası Dirk Campbell 4 yılı aşkın süredir kızının cenazesini alamıyor. AİHM’e başvurmaya hazırlanan baba Campbell “Anna’yı eve getirelim” sloganıyla bir kampanya yürütüyor. Kampanyada son 11 güne girilirken, mahkeme masrafları için hedeflenen rakama da yaklaşıldı. 

Cenazesi 4 yıldır verilmiyor

İngiliz YPJ’li savaşçı Anna Campbell (Helin Qereçox), 15 Mart 2018’de Türk devletinin Efrîn’e yönelik hava saldırısında şehit düştü. Anna’nın naaşı hala Türk devleti ve çetelerinin kontrolündeki Efrîn’de. 

Kızının cenazesini almak için İngiltere ve Türkiye’deki girişimlerinden sonuç alamayan baba Dirk Campbell, “İngiliz Hükümeti anlamlı bir adım atmayı başaramadı. Türk hükümetine yaptığım talepler de dikkate alınmadı” dedi. 

Anna Campbell 

AİHM’e başvuracak

Türk mahkemelerinin Anna’nın naaşı ve eşyalarının verilmesi talebini reddetmesi üzerine Campbell, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmaya hazırlanıyor. Amacının kızının naaşını almak ve Türk devleti eliyle işlenen insanlık suçlarına dikkat çekmek olduğunu belirten Campbell, “Bu davayla AİHM'in Türkiye'nin benim insan haklarımı ihlal etmiş olduğuna hükmetmesi ve ilerde bu tip insan hakkı ihlallerine neden olamayacağının garanti edilmesini umuyorum” dedi. 

Son 3 bin Sterlin kaldı

Dirk Campbell, dava masraflarını karşılamak için ise bir kampanya yürütüyor. “Anna’yı eve getir” sloganıyla başlatılan kampanyayla hedef 19 bin Sterlin toparlamak. Kampanyanın bitişine 11 gün gibi bir süre kalırken, şimdiye kadar 16 bin Sterlin toplanmış durumda. Baba Campbell, “https://www.crowdjustice.com/case/help-bring-anna-home/“ adresi üzerinden devam eden kampanyaya destek bekliyor. Campbell, “Kazanmamız durumda emsal olacak bu dava için herkesi dayanışmaya çağırıyorum” dedi. 

Türkiye paranoyak

Campbell, Anna’nın cenazesini vermeyerek uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlal eden Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan’a dönük işgal saldırılarında da sayısız savaş suçuna imza attığının altını çizdi.

Campbell, “Türk devleti ‘meşru savunma’ adı altında Kürt halkına karşı topyekun bir saldırı içerisinde. Kürt halkının  tehdit olduğunu düşünmek açık ve net bir biçimde paranoyaklıktır, ırkçılıktır” şeklinde konuştu. 

Erdoğan savaş suçu işliyor 

Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan için “insanlık suçu, savaş suçu ve yolsuzluklara imza atıyor” diyen Campbell Batı’nın sessizliği de eleştirdi: “NATO ve Türkiye’nin ortakları ise bu suçlara karşı hiçbir tepki göstermiyor. Erdoğan da bunu çok iyi bildiği için suç işlemeye devam ediyor. Türkiye tüm Kürt halkını ‘terörist’ ilan etmiş durumda. “

Belçika yargısının “PKK terörist örgüt değil savaşın tarafıdır” kararını hatırlatan Campbell, “Erdoğan savaş suçlusudur ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır” diye konuştu. 

İngiliz silahlarıyla katlediyor

Türk devletinin savaş suçlarına İngiltere’nin de ortak olduğunu belirten Campbell, “Türk devleti İngiltere’den aldığı silahları Kürt halkına karşı kullanıyor” dedi. 

PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nde tutularak savaş suçlarına kılıf bulunduğuna dikkat çeken Campbell, “Açıkça görüyoruz ki Türk devleti Cenevre Sözleşmesi’ne hiçbir şekilde uymuyor. Savunma adı altında bir ulusa katliam yapamazsınız, sizden farklı politik partileri var diye onları öldürmeye kalkışamazsınız. Fakat Erdoğan tam da bunu yapıyor. Erdoğan tüm insanlığa karşı suç işliyor” dedi. 

 

 Kürtlere mesaj: Kalbim sizinle 

Türk devletinin savaş suçlarını durdurmak için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Campbell son olarak Kürtlere seslenerek şu mesajı verdi: “Kalbim sizinle, sizi ailem gibi görüyorum. Anna, benim kızım. Sizin için savaştı. Sizin için endişeleniyorum ve sizler tehlikedeyken sanki ailem tehlikedeymiş gibi hissediyorum.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.