Antalya’da hedef yüzde 50 oy arttırmak
Dosya Haberleri —

Yeşil Sol Parti-Antalya
- Ahmet Kaya: Geçtiğimiz seçimlerde 110 bin civarında oy aldık. Bu seçimde oy oranımızı en az %50 oranında arttırmayı ve en az 2 vekilimizi meclise göndermeyi umuyoruz. TİP ile tek liste olarak girmiş olsaydık hepimizin ortak vekillerinin sayısını arttırabilirdik.
- Canan Çalağan: "Temel hedefim kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütmek olacak. Aynı zamanda da emek mücadelesini, özellikle de kadın emeği mücadelesini parlamentoda sürdürmeye çalışmak olacak.
- Fırat Eren: "Ben inşaat yüksek mühendisiyim. Bu dönemde Yeşil Sol Parti’de görev alma sebebim 6 Şubat depremlerinden sonraki yıkım ve felaketin bana düşündürdükleri oldu. Yaşananlar karşısında görev üstlenmem gerektiğini düşündüm. Ben zaten uzun yıllardır Antalya'da yaşayan biriyim."
MIHEME PORGEBOL
Yalnızca Türkiye için değil dünya çapında da önemli cazibe merkezlerinden biri Antalya. Üstelik bu kent, cazibesini tarih boyunca da hep korudu. Günümüzde çoğunlukla turizm ve tarım sektörlerindeki dinamiğiyle görünür olsa da Antalya tarihsel süreç boyunca gerek konforlu bir yaşama olanak tanıyan iklimiyle, gerek verimli tarım arazileriyle, gerekse de tatlı su kaynaklarıyla birçok medeniyet için önemli bir kent oldu. Bunu Antalya ve çevresindeki sayısız antik kent ve tarihi yapıdan da okumak mümkün. Tarih boyunca halklar, inançlar ve topluluklar için verimli bir yaşam olanağı sunan Antalya’da artık işler eskisi gibi değil. Hayat pahalılığı, trafik, konut yetersizliği, emek sömürüsü ve gelir adaletsizliği kentin başlıca sorunlarından. Bu sorunlar Türkiye’nin tamamı için geçerli sorunlar olsa da Antalya’da durum biraz daha farklı; Çünkü Türkiye’nin içinden geçtiği siyasi süreç ve yüksek enflasyon, Antalya yerlisini üretemez duruma getirip şehirden soyutlayan, dışlayan bir konuma getirmiş durumda.
14 Mayıs seçimine yaklaşırken bu sorunlar Antalya’da da gittikçe daha çok gündem olmaya başlıyor. Bu sorunları gündemine alan ve Antalya’da iddiasını büyüten partilerden biri de Yeşil Sol Parti. Yeşil Sol’un Antalya aday listesi sırasıyla şöyle: Saruhan Oluç, Canan Çalağan, Muhsin Taşar, Zöhre Tedik, Erbakan Tağ, Hülya Hasbay, Selami Özyaşar, Nigar Durmuş, Fırat Eren, Neriman Bakır, Hasan Doğan, Hülya Aktaş, Eyup Uşma, Kamile Yılmaz, Mahir Doğan, Nefise Oğuz, Serdar Köşkeroğlu.
Biz de kapatılma tehditlerine önlem olarak Yeşil Sol Parti’de seçim çalışmaları yürüten HDP Antalya İl Eşbaşkanı Ahmet Kaya ile Yeşil Sol Parti Antalya Milletvekili Adayları Canan Çalağan ve Fırat Eren’le seçimler bağlamında Antalya’yı konuştuk.
Antalya’yı biraz tarif eder misiniz? Burada hangi halklar, hangi inançlar yaşıyor?
Ahmet Kaya: Burada halk olarak en büyük nüfusa Türkler sahip. Çoğu Burdur ve Konya’dan gelmiş Türkmenler ve Yörüklerden oluşuyor. Türk nüfustan sonra en yoğun nüfus da Kürtlerden oluşuyor. Yaklaşık 300 bin Kürt seçmen yaşıyor. Bu da yaklaşık 700-800 bin kişilik bir nüfusa denk düşüyor. Buranın ana kitlesi bu iki halktan oluşuyor ama genel olarak Türkiye’de yaşayan bütün halklar burada da bir arada yaşıyor. Onun dışında burada oy kullanacak 5 bin civarında da yabancı yaşıyor. Antalya’da yaşayan yabancı nüfusun önemli bir kısmı Rus, İngiliz ve Farslardan oluşmasına rağmen Ukrayna-Rusya savaşından sonra buraya Ukraynalılar da yoğun bir şekilde geldi. İnançlar bağlamında baktığımızda ise Antalya’nın genel yapısının Sünni Müslüman olduğunu görürüz. Bunun yanında Aleviler de çok yoğun olmasa da önemli bir nüfusa sahip. Antalya’da yerleşikleşmiş Aleviler var. Alevi köyleri var. Tabii yine çok yoğun olmasalar da Hıristiyan da bir nüfus var burada.
Antalya her ne kadar daha çok turizmle bilinse de aynı zamanda önemli bir tarım merkezi. Üreticilerin sorunları neler?
Burası Türkiye’nin en büyük sera üretim merkezlerinden biridir. Domates, biber gibi ürünlerin yanında çiçekçilik de yapılıyor burada. Tarım üreticisinin en temel şikâyeti girdilerinin çok pahalı olmasıdır. Bizim de üreticiye vaadimiz girdilerin geriye çekilerek kazanımlarının arttırılması yönünde oluyor.
Ya turizm sektörü?
Antalya’da 400 bin civarında turizm işçisi mevcut. Onların da temel sorunu uzun çalışma saatleri ve düşük ücret. Aldıkları ücretler asgari ücretin üstünde değil çoğu zaman. Bunun yanında tüm Türkiye'de olduğu gibi onların da sendikalaşması önünde çok büyük bariyerler var. Bu bariyerlerin kaldırılması lazım. Burada Devrimci Turizm İşçileri Sendikası var ama onların da örgütleme çalışmaları engelleniyor. Antalya genelinde turizm sektöründe iş yapan çok büyük oteller var ve bu otellerin tamamı toplamda 8 şirkete ait. Bu da örgütlemeyi zorlaştıran bir durum. Dolayısıyla örgütlenme kanallarının açılması lazım. Biz HDP olarak geçen yıl 11 maddelik bir deklarasyon yayımlamıştık. Bu deklarasyonda değindiklerimiz işte tüm bu halklara ve emek sınıfına dönük vaatlerimizin de genel bir çerçevesidir.