AP: Erdoğan'a pozitif ajanda yok

Dünya Haberleri —

Erdoğan Türkiyesi

Erdoğan Türkiyesi

  • Avrupa Parlamentosu’nda (AP) "HDP özelinde Türkiye’deki muhalefete baskı" başlıklı karar tasarısı ezici çoğunlukla kabul edildi. AB Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borell’in Türkiye ile ilişkilerde "pozitif ajanda" yürütülmesi eğilimi Avrupa Parlamentosu’na çarptı.

 

MUHAMMED KAYA

AP Genel Kurulu oturumunda kabul edilen kararda, HDP hakkındaki kapatma davası, Kobanê Davası, milletvekillerinin tutuklanması, siyasetçilere yönelik yasak ve parti hesaplarının bloke edilmek istenmesine tepki gösterildi. Genel Kurul’daki oylamada 603 “evet”, 2 “hayır”, 67 “çekimser” oyu çıktı.

Çoğulculuğa darbedir

“Türkiye’de muhalefetteki partilere yönelik sürekli saldırı ve baskılardan büyük endişe duyuyoruz” denilen kararda HDP’ye yönelik engellemelere son verilmesinin Kürt sorununun barışçıl çözümüne yönelik olumlu bir ivme yaratacağı ifade edildi. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın kınandığı ifade edilen kararda, partinin yasaklanmasının orta vadede "çoğulculuğa darbe vuracak ciddi bir hata" olacağı savunuldu.

Rehin politikasına tepki

Kararda, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, HDP eski Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklulukları kınandı ve Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulaması talebi yinelendi.

İnsan hakları esastır

Türkiye’de bütün siyasi partilerin özgürce meşru görevlerini yerine getirebilmeleri çağrısında bulunan kararda, demokratik seçimle işbaşına gelmiş belediye başkanlarının görevden alınması da eleştirildi. Kararda, "Avrupa Parlamentosu, dış politika konularındaki iyileşmenin dışında, Türkiye'ye sunulacak pozitif gündemdeki herhangi bir ilerlemenin, ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmelere bağlı olması gerektiğine inanmaktadır" denildi.

AP net mesaj verdi 

AP’nin Kırmızı-Yeşil İttifakı’nın Danimarkalı temsilcisi, Sol Grup Başkan Yardımcısı Nikolaj Villumsen  oylama sonucunu “Türkiye'de insan haklarına saygı gösterilmeden Erdoğan ile olumlu bir gündem yok. Bugün Avrupa Parlamentosu'ndaki ezici çoğunluğun açık mesajı budur. @hdpdemirtas serbest bırakılmalı ve HDP'yi yasaklama girişimi durdurulmalıdır!” notuyla paylaştı.

AP Sol Grup Vekili Özlem Alev Demirel ise kararla ilgili “Karar, rejimin Ankara'daki adresine önemli bir işarettir. AB Türkiye ilişkilerinde insan hakları olmadan sözde "olumlu gündem" yok!” açıklamasında bulundu.

Avrupa Serbest İttifakı (EFA) ise şu açıklamada bulundu: “Bugün kabul edilen kararda, milletvekilleri Türkiye’de muhalefet partilerine yönelik sürekli saldırı ve baskı konusunda derin endişeleri dile getirildi. Milletvekilleri, başta @HDPgenelmerkezi olmak üzere tüm muhalefet partilerine yönelik baskıları kınıyor” denildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.