Arat ailesine sınır dışı tehdidi

Dünya Haberleri —

Delibaş Arat

Delibaş Arat

  • Fransa, 2011 yılından bu yana ülkesinde bulunan, Mısır Çarşısı davasından yargılanan Delibaş Arat’ı dört çocuğu ile birlikte Türkiye’ye iade etmek istiyor. 

ERKAN GÜLBAHÇE

Muş/Korkutlu Delibaş Arat’ın ailesi, siyasi nedenlerden dolayı devlet baskısına maruz kalan bir aile. 1994 yılında babası, ağabeyleri ve kuzenleri tutuklanarak cezaevine atılmış. Devlet baskısı nedeniyle Arat ailesi 1994 yılında İstanbul’a göç etmek zorunda kalmış. Delibaş burada bir dönem HADEP gençlik kollarında yer almış. 1998 yılında  Mısır Çarşısı’ndaki patlama nedeniyle tutuklanmış ve dört yıl cezaevinde kalmış. Dava 25 yıldır devam ederken, Delibaş Arat’ın içinde olduğu sanıklar hakkında dört defa beraat kararı verildi ancak karar bozuldu. 

Fransa da tutukladı

Delibaş Arat, 2011 yılında çocukları ile birlikte Fransa’ya iltica etti. Marsilya’da yaşayan ve burada da siyasal çalışmalarına devam eden Delibaş Arat, geçtiğimiz sene Fransız devletinin Kürt aktivistlere karşı gerçekleştirdiği operasyonda altı kişi ile birlikte gözaltına alındı. Arat’ın, 2 aylık tutukluluk ve 2 aylık adli denetim ardından ülkeyi terk etmesi istendi. 

Hakkında dosyalar var

Hakkında Mısır Çarşısı’nın yanı sıra yeni dosyalar da olduğunu, Türkiye’ye gönderilmesi halinde can güvenliğinin tehlikeye gireceğini söyleyen Arat, “Fransız devleti benim ve ailemin hayatını tehlikeye atacak bu karardan vazgeçmeli” dedi. Delibaş Arat’ın Türkiye’deki avukatı Memet Erbil de müvekkilinin hem devam eden Mısır Çarşısı hem de Fransa’daki faaliyetleri sebebiyle Muş Savcılığı’nda “gizlilik kararının” bulunduğu bir dosya olduğunu, iade edilirse tutuklanabileceğini kaydetti. 

Öğretmenlerden imza kampanyası

Delibaş Arat’ın kızları Delila (12) ve Lorin’in (13) öğretmenleri Arat ailesinin yurt dışı edilmemesi için Haziran ayında imza kampanyası başlattı. Kampanya ile çocukların Fransa’ya entegre olduğu sınır dışı tehdidinin hayatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Türkiye’ye iadeyi durdurun” talebi dile getiriliyor. 

Sınır dışı nedeniyle kaçak duruma düşen aile, kararın düzeltilmesini bekliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.