İş birlikçiler artık kadrolu

  •  HDP'nin büyük oy çoğunluğuyla kazandığı belediyelerin gasp edilerek devlet memurlarının kayyum olarak atanması sonrası halka hizmet askıya alındı, ancak iş birlikçiler ihya ediliyor. Amed ve ilçelerindeki belediyelere ailece yerleşen iş birlikçiler, kadro da verilerek çeşitli birimlere atanıyor.

 

YILMAZ KAYA/AMED

AKP'nin milletvekili, il başkanı, ilçe başkanı ve diğer yöneticilerinin aileleri belediyelere doluştu. Bazıları belediye veya görev yapması gereken yere bile gitmeden maaşını alıyor. 

HDP'li belediyelere 2016 ve Ağustos 2019'da kayyum atanmasından sonra Amed'in Büyükşehir Belediyesi'nin başına konulan Cumali Atilla, Hasan Basri Güzeloğlu, Münir Karaloğlu ve Ali İhsan Su döneminde belediyeler, AKP'lilerin aile çiftliğine çevrildi. Edinilen bilgilere göre; AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın'ın kardeş olan iki akrabasından Sevgi  Sevim, Yenişehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğüne getirilirken, diğer kardeşi Sevda Sevim ise Bağlar Belediyesi'ne atandı. Bakan ve Milletvekili Mehdi Eker'in yeğeni Ali Fuat Eker, kayyum Cumali Atilla döneminde Kültür ve Sanat Daire Başkanlığına getirildi. Daha sonra Genel Sekreter Yardımcısı yapıldı. Diğer yeğeni Kur'an kursu öğreticisi olan Ayşe Handan Eker ise Kadın Politikaları Daire Başkanlığına atandı. Her iki yeğen, daha sonra gelen kayyumlar ile anlaşamadıklarından dolayı Büyükşehir Belediyesi'nden ayrıldı. 

Liste uzayıp gidiyor

* Personel A.Ş. Müdürü Mehmet Çağatay'ın oğlu Sedat Çağatay ve kızı Asuman Çağatay Bağlar Belediyesi'ne atandı. 

* Destek Hizmetler Müdürü Cengiz Güneş'in kardeşi M.Cemil Güneş, Bağlar Belediyesi'ne atandı. 

* Yazı İşleri Müdürü Veysi Ege'nin oğlu Ali Ege'ye kadro verildi.

* Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Tutşi'nin yeğeni Ali Zeren ve kızı Zelal Zeren, Bağlar Belediyesi’ne yerleştirildi. 

* Hukuk Müdürü Burhan Koç'un Bağlar İlçe Kadın Kolları Başkanı olan kızı Gizem Koç, Sosyal İşler Müdürü olarak atandı. 

* Kayapınar AKP Kadın Kolları Başkanı Elif Büyükçelik, Kayapınar Belediyesi'ne atandı. 

* AKP eski yöneticilerinden Salim Ceylan'ın kızı Yağmur Ceylan, Kayapınar Belediyesi'ne atandı. 

* AKP İl Kadın Kolları Başkanı Müzeyyen Kaya'nın ağabeyi, Büyükşehir Belediyesi'ne avukat olarak getirildi.

* AKP Yenişehir İlçe Başkanı Nupel Kaya'nın kardeşi Yenişehir Belediyesine memur olarak atandı. 

* AKP eski İl Başkanı Serdar Budak'ın yeğeni Reşit Budak, Bağlar Belediyesi'nde işe yerleştirildi. 

* AKP İl Başkan Danışmanı İbrahim içgil, Bağlar Belediyesi'nde mühendis olarak kadro aldı (İbrahim İçgil, Valilikten silah ruhsatı almak isteyenler için aracı olanlardan biri. Bu konuda aralarında gazeteci ve iş adamlarının da olduğu onlarca kişinin ruhsat almasına aracı olduğu biliniyor.)

* AKP Bağlar Gençlik Kolları Başkanı Uğur Erekli, Kayapınar Belediyesi'ne atandı. Erekli, aynı şekilde eski eşi ve yeni nişanlısını da Bağlar Belediyesi'ne işe yerleştirdi. 

* AKP Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özoğlu'na Bağlar Belediyesi'nde kadro verildi. 

* AKP Kayapınar Kadın Kolları Başkanı Elif Büyükçelik, Kayapınar Belediyesi kadrosu yapıldı. 

* Kayapınar Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Subaşı’nın yeğeni Aygül Subaşı, artık kadrolu. 

* AKP'nin sarı sendikası Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Ercan Kahraman’ın kızı Elif Kahraman da Kayapınar Belediyesi'nde kadrolu yapıldı. 

* AKP eski Gençlik Kolları Üyesi Mücahit Eraslan da 'hayırlı evlat' çıktı ve babası Mehmet Şah Eraslan'a Kayapınar Belediyesi'nde kadro verildi.

* AKP İl Başkan Yardımcısı Fatih Kayhan'ın yeğeni Sedef Kayhan, Kayapınar Belediyesi'ne alındı. Kardeşi Fuat Kayhan, Ergani Belediyesi'ne Yazı işleri Müdürü olarak atandı. Diğer kardeşi Cihat Kayhan ise Kayapınar Belediyesi Başkan Yardımcısı görevini sağlamlaştırdı (Cihat Kayhan, 25 Aralık 2019'da Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın gözaltına alınarak görevinden uzaklaştırılmasını alkışla protesto eden Nazan İpek, Tarık Çavlı, Yüksel Önsal, Ömer Ayan, Melek Demir ve Sonay Altun adlı belediye işçilerini, protesto görüntülerini izlettirdikten sonra işlerine son veren iş birlikçi.)

 

Yeter ki Kürtlük olmasın

Kayyum rejimiyle birlikte artık birer devlet çiftliği olan; yolsuzluk, hırsızlık, talan, mülk transferi ve borç batağı ile iş birlikçi ve yandaş arpalıklarına çevrilen belediyelerde, Kürtlük ve Kürtçe hizmet alanı dışında.

Kürt seçmenden istediği desteği alamayan AKP, 15 Temmuz'daki devlet içi çatışma sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) olanak sağladığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyelere kayyum atamanın önünü açtı. OHAL sonrası 11 Eylül 2016’da bu politikayı devreye koyan AKP, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 30 Mart 2014 seçimlerinde kazandığı 102 belediyeden 96’sına kayyum atadı. DBP’li belediye eşbaşkanları, “Örgüte finans sağladıkları” iddiasıyla görevden alındı, birçok eşbaşkan tutuklandı. Eşbaşkanlar hakkında açılan davalarda ise görevden alınmalarında öne sürülen “Örgüte finans sağlamak” iddiası yerine katıldıkları basın açıklamaları gerekçe yapılarak, “Örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildi. Belediyelere atanan kayyumlar, binlerce kişiyi kamu görevinden ihraç etti; hizmet alımından işe alınan binlerce kişinin iş akdine feshetti. DBP’li belediyelerin başlattığı “çok dilli belediyecilik” faaliyetlerini hedefe koyan kayyumlar, Kürtçe tabelaları indirdi, belediyelerin resmi internet sitelerinden Kürtçeyi kaldırdı, Kürtlerin sembol isimlerinin yer aldığı plakaları kaldırdı, anıtları yıktı. Belediyeleri AKP-MHP'li Türk bürokratlarla dolduran kayyumlar, yolsuzlukta sınır tanımadı.

Kayyum darbesi sonrası gidilen 31 Mart 2019’da seçimlerinde, iktidarın baskı politikasına rağmen kayyum atanan belediyelerden 65’i bu kez Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimine geçti. Üçü büyükşehir, 5’i il, 45’i ilçe, 12’si belde olmak üzere kazanılan 65 belediye, seçimin hemen akabinde AKP-MHP iktidarının hedefi oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 6 belediye eşbaşkanı ve 56 meclis üyesinin mazbatalarını, “KHK’li” oldukları gerekçesiyle vermedi. Seçimi kazananların mazbataları, AKP’li isimlere verildi. Yerel seçimlerin üzerinden 5 ay geçmeden, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Amed, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye eşbaşkanları görevden alınarak, yerlerine kayyumlar atandı. 2 Ekim 2020’de Kars Belediyesi olmak üzere HDP’li 65 belediyeden 45’ine kayyum atanmış oldu.

Kayyum atamalarıyla 4 milyon 356 bin 819 kişinin iradesi gasp edildi. Sayıştay raporlarına bile sığmayan yolsuzluk, hırsızlık, talan, mülklerin satışı ve borç batağı içinde debelenen belediyeler, devlet kurumlarına hizmet ediyor, Kürtlüğe küfredenleri besliyor. 

 

Tek belediyeye 135 referanslı

Bağlar ilçesinde 2019 yerel seçimlerinde ezici bir çoğunlukla HDP'nin adayı Zeyyat Ceylan'ın Belediye Eşbaşkanı seçildi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ceylan'ın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile memuriyetten atıldığını gerekçe göstererek mazbatasını aldı. Ceylan'ın yerine yüzde 25 oy alan AKP adayı Hüseyin (Yalar) Beyoğlu, koltuğa oturtuldu. Beyoğlu'nun Belediye Başkanlığına atanmasından sonra AKP milletvekili, il ve ilçe başkanlarının yanı sıra kaymakam, vali ve emniyet müdürü referansıyla en az 135 kişi direkt işe alındı. Bağlar Belediyesi'nin hiçbir liyakat esaslarına ve sınava tabi tutmadan işe aldığı kişiler için verilen referanslardan bazıları şunlar:

* AKP İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın'ın referansıyla 17 iş birlikçi.

* AKP Milletvekili Ebubekir Bal'ın referansıyla 7.

* AKP Kadın Kolları referansıyla 7.

* Eski Bakan Mehdi Eker'in referansıyla 4.

* Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Akar'ın referansıyla 3.

* Bağlar Kaymakamı referansıyla 2.

* Vali (kayyum) referansıyla 2. 

Liste, İşkur İl Müdürü, Bağlar Emniyet Müdürü, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları başkanlarının referanslarıyla devam ediyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.