Asgari ücrete zam, teste ücret geldi

Dünya Haberleri —

Korona testi

Korona testi

  • Almanya’da korona antijen testleri artık ücretli. Almanya’da emeklilik, sosyal yardım ve asgari ücret gibi birçok konuda 1 Temmuz’dan itibaren yeni kararlar yürürlüğü girdi. 

Ek sosyal yardım
Sosyal yardım hakkına sahip her vatandaşa bir defaya mahsus 200 euroluk ek sosyal yardım yapılacak. Söz konusu yardım için herhangi bir başvuruya gerek duyulmayacak. Bu yardım, salgın nedeniyle artan maddi külfet ve mevcut fiyat artışları nedeniyle veriliyor.

Asgari ücret artıyor
Almanya’da asgari ücret 1 Ekim itibariyle 12 euroya yükselecek. Ancak bundan önce ilk etapta 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücret 10,45 euro oldu.

Emekli maaşına zam
Emeklilik maaşlarına 1 Temmuz tarihi itibariyle Batı Almanya’da yüzde 5,35, Doğu Almanya’da ise yüzde 6,12 oranında zam yapıldı. Doğu Almanya’da mevcut durumda 1000 euro olan emeklilik maaşı, yapılacak zam ile 53 euro yükselecek. Batı Almanya’da bu miktar 61 euro olacak.

Sözleşmeleri feshetmek kolaylaştı
Sözleşme fesihleri de daha basit hale getirildi. Online sözleşmeler çevrimiçi feshedebilecek. Online satış yapan şirketler web sitelerine iptal butonu koymak zorundalar. Ayrıca, müşteriler iptal durumunda elektronik bir onay alacaklar. 1 Mart’ta sözleşme fesihleri konusunda zaten bazı değişiklikler yapılmıştı. Sözleşmelerde ihbar süresi azami 3 aydan 1 aya indirilmişti. Otomatik sözleşme yenilenmesine de artık izin verilmeyecek. Telefonda üzerinde anlaşmaya varılan enerji tedarik sözleşmelerinin de yazılı olarak onaylanması gerekiyor. Sonuç olarak, sağlayıcılar için gelecekte telefon üzerinden tüketicilere sözleşme imzalatmak çok daha zor olacak.

Dijital hastalık raporu 
1 Temmuz’dan itibaren çalışanlar, hasta olmaları durumunda hastalık raporunu iş yerlerine iletmek mecburiyetinden kurtuluyor. Yürürlüğe giren Dijital Hastalık Raporu sistemi ile birlikte söz konusu rapor muayenehaneler tarafından iş yerlerine dijital olarak iletilecek.

Eski cihazlar marketlere verilecek
Artık eski elektrikli ev aletlerinizi de süpermarketlere ücretsiz olarak teslim edebileceksiniz. Örneğin eski cep telefonları, elektrikli tıraş makineleri, su ısıtıcıları veya ekmek kızartma makineleri birçok büyük süpermarket zincirine ücretsiz olarak iade edilebilecek.

Tek kullanımlıklara da depozito
Süpermarket ve indirim marketlerinde içecekler için kullanılan tek kullanımlık plastik şişeler veya tek kullanımlık kutular için de 25 sent depozito alınacak. 

Elektronik sigaraya zam
Tütün ürünlerine yılın başında zaten zam gelmişti. Şimdi ise elektronik sigara sıvısına zam geldi. Zira dünden itibaren e-sigara maddeleri de ilk kez tütün vergisine tabi oldu. 

Korona testleri 3 euro oldu
Koronavirüs test yönetmeliği tekrar değiştirildi. 30 Haziran Perşembe gününden itibaren vatandaşlar için korona testi 3 Euro oldu. Ancak 5 yaş altı çocuklar, hamile kadınlar, hastane ve bakım evlerini ziyaret edenler, bakıcı yakınları, enfekte kişilerin hane üyeleri ile tıbbi nedenlerle aşı olamayanlar bu ücretten muaf tutuldu. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.