Aşısızları zor günler bekliyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Vaka sayılarındaki artışın önlenemediği Almanya’da aşısızlar test yaptırsalar dahi artık market ve eczane dışındaki mekanlara giremeyecekler.

 

Pandemiyle mücadelede iyi bir sınav vermeyen Almanya’da hükümet ile eyalet başbakanları yeni korona kuralları üzerinde anlaştı. Kararlar en çok aşı yaptırmayanları etkileyecek.

Alman hükümeti dördüncü dalgayı kırmak için daha sert önlemleri yürürlüğe koymaya karar verdi. Bu hafta içinde eyalet başbakanlarıyla üst üste iki zirve yapan Federal hükümetin yeni korona kararları dün açıklandı.

Merkel ve Scholz açıkladı

Açıklamayı Başbakan Angela Merkel ile halefi Olaf Scholz birlikte yaptı. Zirveden genel bir kapanma kararı çıkmadı, ancak aşısızlar için daha etkin temas kısıtlamaları ile 2G önlemlerinin mağazaları da kapsayacak şekilde genişletilmesi kararı alındı.

Aşısızlara sert önlemler

Yani bundan sonra ülke çapında sadece aşılı ile iyileşmiş olanlar kutlamalara katılabilecek, restoran ve barlar ile kamusal alanlara girebilecek. Yeni önlemlerle aşısızlar test dahi yaptırsalar dahi artık market ve eczane dışındaki mekanlara giremeyecekler. Aşısızların ülke çapında kültürel ve boş zaman etkinliklerine erişimine izin verilmeyecek. Ayrıca hava fişek satışı ile yılbaşı kutlamalardaki kullanımı yeniden yasaklandı. Özel kutlamalara da 50 kişi sınırı getirildi. Bu kişilerin de aşılı ya da iyileşmiş olması gerekiyor.

Scholz aşı zorunluluğu istiyor

Ancak bu önlemlerin yetersiz olacağına dair görüşler de mevcut. Yakında başbakanlık koltuğuna oturacak olan Scholz aşı zorunluluğu istiyor. Sosyal Demokrat Partili siyasetçi, aşı zorunluluğunun Federal Meclis’te oylanmasından yana olduğunu ve aşıların zorunlu kılınması yönündeki öneriyi destekleyeceğini daha önce açıklamıştı.

Lauterbach 'yetmez' diyor

SPD’li sağlık uzmanı Karl Lauterbach da dördüncü korona dalgasını kırmak için daha sert önlemlerin alınmasını savunuyor. Lauterbach önerilerini 5 başlık altında sıraladı:

- Tüm öğrenciler Noel tatiline kadar sınıfta maske takmalı ve okulda her gün test yaptırmalı.

- Aşılanmamış kişilerle temas ülke çapında büyük ölçüde azaltılmalı, ideal olarak kendi hanelerinin dışında sadece bir kişiye indirilmeli.

- Perakende de dahil olmak üzere kamusal yaşamda her yerde 2G kuralı uygulanmalı. Restoranlarda 2G plus zorunlu olmalı.

- Dördüncü dalga bitene kadar tüm barlar, kulüpler ve diskolar derhal kapatılmalı.

- Almanya'daki tüm hastaneler derhal acil operasyona geçmeli ve korona hastaları ve acil durumlar için yeterli kapasiteyi boş tutmak için planlanabilecek tüm operasyonları ertelemeli.

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.