Ateşkesi uzatıp çatıştılar

Dünya Haberleri —

Sudan Ordusu - Foto: AFP

Sudan Ordusu - Foto: AFP

  • Sudan'ın başkenti Hartum’da, ateşkesin beş gün daha uzatılması kararının ardından ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çeşitli bölgelerde ağır silahların da kullanıldığı çatışmalar yaşanıyor. Görgü tanıkları, gece başlayan çatışmaların şiddetlenerek sabaha kadar devam ettiğini aktardı. 

Hartum'un güneyindeki Al-Selama mahallesinde yaşayan Subhi Farah, yaptığı açıklamada, evine 3 top mermisi düştüğünü, evin avlusunda uyuyan amcasını bacağından derin yaralar aldığını söyledi. Farah “Dün gece şehri sarsan ve mahalleli arasında paniğe neden olan top seslerinden uyuyamadık” dedi. Sudanlı Suphi kendi deyimiyle ‘anlaşmanın uzatılmasından bir saat sonra ateşkesin ihlal edilmesine rağmen’ iki tarafın anlaşma süresince ateşkese uymasını umuyor.

Ordular çatışıyor çocuklar aç
Başkentin merkezinde, Cumhurbaşkanlığı sarayı yakınında ve ordu komutanlığı çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Hartum'un merkezinde yaşayan Sudanlı Celile, artık üç çocuğunu beslemeye yetecek kadar parası olmadığını söyledi. Kocası öldükten sonra bir şirkette temizlikçi olarak çalışmaya başladığını ifade eden Sudanlı kadın, bütün parasının bir hafta önce tükendiğini belirtti. Celile “Savaşın başlamasıyla işim durdu. Bölgelerde gidecek akrabamız da yok. Orduya ve Hızlı Destek Kuvvetlerine, savaşın kalıcı olarak durdurulmasına yol açan ateşkese uymaları ve normal hayatın sürmesi için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

HDK: Ordu sivilleri bombalıyor
Sudan'da siviller zor yaşam koşullarından mustarip. Hartum ve ülkenin diğer bölgelerinde yerleşim yerleri uzun saatler elektrik su kesintileri yaşarken, çok sayıda hastane çatışmalar nedeniyle hizmet dışı kaldı. HDK Pazartesi yaptığı açıklamada, bir yolcu otobüsünün ve çok sayıda çiftliğin orduya ait savaş uçakları tarafından hedef alınması olayını kınadı. Açıklamada, olayda çok sayıda vatandaşın öldüğü ve yaralandığı ifade edildi.

Sudan Ordusu: Öldürücü güç kullanırız
Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, bugün Hızlı Destek Kuvvetleri’nin ‘itaat etmemesi’ halinde ‘öldürücü ve aşırı’ güç kullanılacağı konusunda uyardı. Bu Burhan’ın, Nisan ortasında ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında patlak veren çatışmalardan bu yana ikinci ortaya çıkışı oldu.

Savaş onu Hartum’da buldu
Güney Sudanlı Maria Koval, başkent Hartum’un batısındaki bir gecekondu mahallesinde yaşıyor. Ağabeyinin hava bombardımanında yaralandığını ve doktorların sol bacağını kesmeye karar verdiğini söylüyor. Koval "Güney Sudan'daki savaştan kaçtık, onu burada, Hartum'da bulduk. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz... Hartum son çaremiz” dedi.
Pazar günü, Sudan Tabipler Birliği, çatışmalar sonucunda sivil kayıpların sayısının 866'ya yükseldiğini ve 3 bin 721 kişinin yaralandığını duyurdu. Sosyal medyada aktivistler, askeri güçlerin Omdurman'ın eski mahallelerindeki evlere baskın düzenlediğini ve sahiplerinden evlerin tapularını teslim etmelerini isteyerek evleri terk etmelerini emrettiğini bildirdi. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.