ATK düşmanlıktan vazgeçsin

.

.

  • Adalet mücadelesini sürdüren tutsak yakınları, ATK’nin kararlarının ideolojik olduğunu belirterek, “Bu politik düşmanlığınızı bırakın, gerçekçi olun” diye seslendi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının Amed'deki Adalet Nöbeti eylemi, 226. gününde Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde devam etti. Ailelerin eylemine, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) ile Diyarbakır 78’liler Girişimi yöneticileri de katıldı. 

Eylemde konuşan tutsak yakını Herdem Mervanî, defalarca adaleti haykırdıklarını belirterek, “Hasta tutukların durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Durumları kötü olmasına rağmen ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veriliyor. ATK, bizim ve tutukluların sesini duymalı” dedi. Cezaevlerindeki adaletsizliğe karşı birçok kentte mücadelelerini sürdürdüklerini kaydeden Mervanî, “Türkiye’nin birçok kurum ve kuruluşu,  ATK’nin gerçekçi olmasını istiyor. ATK, ideolojik şekilde yaklaşmasın bize. Artık bu düşmanlıktan vazgeçsin. Bugün burada tekrar ATK’ye sesleniyoruz; bu politik düşmanlığınızı bırakın, gerçekçi olun” şeklinde konuştu.

Hasta tutsak Ciwan Boltan’ın annesi Nazime Boltan ise şunları dedi: “Eğer vicdanları olsaydı, bu durumumuza, çocuklarımızın bu durumuna bir çözüm üretirlerdi. Taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemimizi sürdürmeye de devam edeceğiz. Oğlumu yaklaşık 5 yıldır görmüyorum. Onlar da çocuklarını 5 yıl görmesinler bakalım ne yapacaklar. Çocuklarımıza, bizlere işkence yapılıyor. Bizler dilimizin, kimliğimizin davasını yürütüyoruz. Asla Kürt oluşumuzdan pişman olmayacağız. Kürt olduğum için başım dik. Türkiye’de adalet yok. Eğer Türkiye’de adalet olsaydı anneler her sokağın başında adalet çığlığı atmazdı.”

Tutsaklara kamera hapsi

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kamera dayatmasına karşı çıktıkları için darp edilerek haklarında dava açılan 22 tutsağa, "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla 1’er yıl hapis cezası verildi.

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 13 Kasım 2015'te koğuşlarına katılan kameraları kırdıkları iddiasıyla gardiyanlarca darp edilen tutsaklar hakkında "Hükümlü veya tutukluların ayaklanması" ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. İskenderun 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Elçiçek, Demirbaş, Abay, Sala, Kaplan Emen, Benzer ve Genç ile avukatları Mehtap Sert, Beyhan Günyeli, Mert Yerden ve Şengül Keleş hazır bulundu.

İddianamedeki suçlamaları reddeden tutsaklar, iki kez gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını belirtti. Avukatlar, müvekkilleri için beraat taleplerini yinelerken, iddia makamı ise tutukluların cezalandırılmasını istedi. 

Mahkeme, 22 tutsağa "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla 1’er yıl hapis cezası verdi. Hakim, hapis cezası kararında hükmün geri bırakılması yoluna da gitmedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.