Avrupa'da eylemler: Her yer direniş cephesi

Yurt Dışı Haberleri —

Hamburg işgal protestosu

Hamburg işgal protestosu

  • Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP’nin işbirliğine tepki gösterdi. Düzenlenen eylemlerde “her yer direniş cephesi” mesajı verildi.

 

Avrupa’da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını ve KDP’nin işbirliğini protesto etti.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Nav Berlin ve Dest Dan Kadın Meclisinin çağrısı ile Potsdamer Platz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, işgal saldırılarını protesto etti. Yapılan konuşmalarda işgalin amacına, doğanın talan edilmesine, köylerin boşaltılmasına dikkat çekildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Kürt özgürlük savaşçılarının posterleri taşınan eylem de sık sık direniş sloganları atıldı.

HAMBURG

Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Hamburg’da düzenlenen eylem, kentin en işlek sokaklarından biri olan Gansemark’ta yapıldı. Yapılan konuşmalarda Türk devleti gerillaya karşı kural tanımaz bir savaş yürüttüğü, kimyasal kullandığı belirtildi.  Savaşın yaşandığı bölgeye barış heyeti olarak gitmek isteyen aktivistlerinin engellenmesine tepki gösterilerek “Alman devleti bir kez daha savaştan ve Erdogan hükümetinden yana olduğunu gösterdi” denildi. Yapılan konuşmanın ardından Kürdistanlılar, Sternschanze semtine kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde merkezi tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Türk devletinin Güney Kürdistan işgalini durduralım" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor" sloganları atıldı. Römer meydanına kadar gerçekleşen yürüyüş burada yapılan açıklamalar ardından son buldu.

FREIBURG

Freiburg kentinde Kürdistanlılar, hem işgale hem tecrite karşı alanlardaydı. Düzenlenen yürüyüşte “Bimre Xiyanet”, “Terörist Erdoğan”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

MANNHEIM

Mannheim’da Prendaplatz’da düzenlenen eylem ile işgal saldırılarına tepki gösterildi. Yapılan konuşmalarda “KDP ihanetten ve yanlıştan dönmelidir. Bugün Türk devletinin amacı gerillayı bitirmek değil, çünkü gerilla asla bitmez, Türk devletinin amacı Kürdistan’ı işgal etmek ve çetelerini yerleştirmektir” denildi. Die Linke Mannheim gençlik yönetimi, MLPD adına konuşmalar ardından eylem sloganlarla sona erdi.

BİELEFELD

İşgal saldırıları ve tecrit Bielefeld kentinde de kınandı. Kürdistani renklerle bir araya gelen eylemciler sık sık sloganlar atarak soykırım politikasını protesto etti. Eylemde "Bizler ihanetleri yeterince gördük. Artık Kürtler birlik olup faşist Türk devletine geçit vermemeli” denildi.

STUTTGART

Stuttgart’ta TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde Lautenschlagestrasse başlatılan yürüyüş ile işgal saldırıları lanetlendi. “Biji Serok Apo”, “Be serok jiyan nabe”, “Bimre Xiyanet”, “Biji berxwedana gerilla” sloganlarının atıldığı eylemde 19 Haziran’da yapılacak Avrupa gençlik yürüyüşüne de katılım çağrısı yapıldı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de Kadın Meclisi’nin çağrısı ile düzenlenen eylem Europagaleri’nin önünde yapıldı. İşgal saldırılarının kınandığı eylemde Alman devletinin barış heyetine yönelik uygulamaları da protesto edildi.

DRESDEN

Dresden şehrinde JXK öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kitaplarının tanıtıldığı stant açıldı. Etkinlikte ayrıca Türk devletinin Güney Kürdistan'a dönük işgalci saldırılarına karşı hazırlanan bildiriler dağıtıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’in Melun ve Villiers le Bel banliyölerinde “Bi hevre Serhildan” hamlesi kapsamında Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP’nin işbirliği protesto edildi. Düzenlenen yürüyüşlerde sık sık direniş sloganları atıldı.

MONTPELLİER

Montpellier kentinde ırkçılığa karşı yapılan yürüyüşe Kürdistanlılar da katılarak Türk devletinin işgal saldırılarını ve Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etti.

LORİENT

Bir diğer protesto merkezi ise Lorient kenti oldu. Eyleme Fransa hükümeti tarafından çıkarılmak istenen güvenlik yasasına karşı çıkan birçok kurum da destek verdi. Belediye Meydanı’nda bir araya gelen halk, kent merkezine doğru yürüyüş düzenledi.

Bildirilerin dağıtıldığı eylemde konuşmalar da yapıldı: “Türk devletinin Güney Kürdistanı işgal girişimine ortak olan KDP'nın tutumu ve AB ülkelerinin DAİŞ çetelerine karşı insanlık savaşı veren PKK'yi terör listesinde tutması utanç vericidir.”

MARİGNAN

Fransa’nın Marignan kentinde düzenlenen bir etkinlik ile 12 Mayıs 2021’de Avaşin’de şehit düşen YJA Star gerillası Agirîn Karer kod adlı Amed Arslan ile 28 Mayıs 2021’de Zap’ta şehit düşen HPG gerillası Zagros Avaşîn kod adlı Ferdi Mergel anıldı. Anma ardından da Türk devletinin işgal saldırıları, KDP’nin Türk devlet ile işbirliği bir yürüyüş ile protesto edildi.

SOLOTHURN

İsviçre’nin Solothurn kentinde düzenlenen bir eylem ile Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi. Kentin önemli toplanma merkezi olan Kreuzackerzplatz’da bir araya gelen halk, Öcalan’ın posterleri ve PKK bayrakları taşıdı. Yürüyüş ardından düzenlenen mitingde “Gerek KDP yönetiminin Türk devletine desteği, gerekse Avrupa devletleri ve ABD'nin çıkarlarını ön plana alarak bu katliamı görmezden gelmesi kabul edilemez” denildi. İsviçreli demokratik kurum temsilcileri de konuşmalarında Kürt halkının katliamlara karşı sergilediği direnişi sahiplendiklerini belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.