Avrupa’da salonlara sığmayan Newroz

Yurt Dışı Haberleri —

2023 İsviçre Newrozu

2023 İsviçre Newrozu

  • Avrupa’da birçok ülkede ulusal kıyafetleri ile meydanları ve salonları dolduran Kürtler ve dostları Newroz kutlamalarında net mesaj verdi: Öcalan özgür olmalı.
  • Lozan’da Newroz ateşini Belediye Başkanı Grégoire Junod ve İsviçreli Milletvekilleri birlikte yaktı. Fribourg’da İsviçreli siyasetçiler Newroz kutlamasına katıldı. Beppe Savary Newroz konuşmasında, Öcalan’ın serbest bırakılmasını istedi.
  • Almanya’nın Kassel kentinde siyasi tutsakların serbest bırakılması için yürüyen Kurdistanlılar ve dostları yürüyüş sonrası Newroz kutlaması yaptı. PKK yasağına son verilmesini isteyen katılımcılar Newroz ateşini yakıp halay çekti.

Kürt halkının direniş ve dirilişi ile özdeşleşen Newroz Kurdistan ve Dünya’da birçok ülkede coşkuyla kutlanıyor. Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar bu yılki Newroz kutlamalarını İsviçre, İsveç, Almanya ve Avusturya’nın birçok kentinde başlattı. 2023 Newroz’u depremde yitirilen canlara adandı. Avrupa’da hafta sonu gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında birlik, dayanışma ve mücadele mesajları öne çıktı. 

İsviçre’de Newroz

İsviçre’de Newroz ateşleri yakıldı

Avrupa’da kitlesel Newroz kullamalarının yapıldığı ülkelerin başında gelen İsviçre’nin Fribourg ve Lozan kantonlarında binlerce kişi bir araya geldi. Lozan’daki kutlamların adresi Kürt inkarında bir milat kabul edilen Lozan anlaşmasının imzalandığı Rumine Sarayı’nın önündeki meydandı. İsviçre’de Newroz kutlamasının diğer adresi de halkın salona sığmadığı Fribourg Forum salonuydu.

Rumine sarayı önünde Newroz ateşi

Lozan Anlaşması’nın imzalandığı Rumine Sarayı’nın önündeki meydanda Newroz kutlaması için bir araya gelen Kürtlere dostları da eşlik etti. Lozan’daki Newroz ateşini Lozan Belediye Başkanı Grégoire Junod ile İsviçreli Milletvekilleri yaktı. Burada yapılan konuşmalarda Kürt halkının direnişinin sahiplenileceği ifade edildi.

Kürtler ve dostları Mentbenon Park'ta bir araya gelerek meşaleler ile yürüyüşe geçti. Riponne Meydanı’na ulaşan kortej kutlama öncesi depremde yaşamını yitiren onbinlerce insan için saygı duruşunda bulundu.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Hayrettin Öztekin, Lajîn Kadın Meclisi adına ise Hürriyet Tunç konuştu. Konuşmalarda depremzedelere yardımlaşma çağrısı yapıldı.

Kutlamaya katılan Lozan Belediye Başkanı Grégoire Junod, “Kürt halkıyla her zaman dayanışma içerisinde olduğumuz bilinmelidir. Kürt halkı bir yandan bombalanırken yine 6 Şubat'ta ağır sonuçları olan bir felaket yaşadı” dedi.

Ensemble à Gauche (Solda Birlik) Platformu Milletvekili Mathilde Marendaz ise Newroz mesajında, Newroz’un faşizme karşı direniş anlamına geldiğini Kürt halkından öğrendiklerini söyledi. Marendaz, “Kürt halkının faşizme karşı gösterdiği direnişi selamlıyorum. Tüm baskılara rağmen Kürt halkı direnişle Newroz’u kutluyor. Buradaki direniş bizlere de umut veriyor” diye konuştu.

Binler Fribourg’da buluştu 

İsviçre'nin Fribourg Kantonu’ndaki gerekleştirilen Newroz kutlamalarına da binlerce insan katıldı. Sahnede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK’nin kurucu önderleri Mazlum Doğan ve Sakine Cansız’ın fotoğrafları ile "Newroz Pîroz Be" pankartı asıldı. CDK-S Eşbaşkanları Selma Sürer ile İsmail Kardaş katılımcıları selamladı. 

Mustafa Atıcı ve Ursula Schneider Schüttel

İsviçre Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamenterleri Mustafa Atıcı ile Ursula Schneider Schüttel da birer konuşma yaptı. Mustafa Atıcı, "İsviçreli parlamenterler olarak halkımızla dayanışmamızı sürdüreceğiz. Biz Emek ve Demokrasi İttifakı ile dayanışma içinde olacağız" dedii. Newroz bayramını kutlayan Milletvekili Ursula Schneider Schüttel de depremde yaraların sarılması için parti olarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

 

Gençler coşkuyu artırdı

Ardından Halkların Birleşik Devrim Hareketi adına yollanan mesaj okundu. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Tekoşer (TekoJIN) aktivistlerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ve PKK flamalarıyla salona girişi ise büyük coşku yarattı.

Pierre Siggen ve Dr. Beppe Savary

Gelirler depremzedelere

Kürt siyasetçiler Fuat Kav ve Musa Farisoğulları’nın güncel gelişmelere dair birer konuşma yaptı. Newroz tertip komitesi son yılların en kalabalık Newroz’una tanık olduklarını belirterek, elde edilen geliri deprem bölgesine aktarılacağını ifade etti.

Fribourg Kantonu Başkan Yardımcısı Pierre Siggen'da,  “Kürt halkının mücadelesini ve Kürt kadın mücadelesi için buradayız” dedi.

 

Savary: Öcalan özgür olmalı

İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Üyesi ve Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele İnisiyatifi başkanı Dr. Beppe Savary ise; “Sayın Abdullah Öcalan fiziken özgür olmalıdır. Onun üzerinde uygulanan tecrit bir insanlık suçudur. Tecride karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” diyerek, Bijî Serok Apo ve Jin jiyan azadî sloganlarını attı.  

Fribourg Belediye Başkanı Thlery Steiert

Konuşmacılardan Fribourg Belediye Başkanı Thlery Steiert’e Newroz Komitesi adına Kürtlerin renklerini simgeleyen sarı kırmızı yeşil puşi hediye edildi.

Koroya Jinên Azad

Gece geç saatlere kadar süren kutlamaya, sanatçılar Ozan Comerd, Silbus û Tarî, Azad Bedran, Baran Bazîd, Koma Lêlo, Koroya Jinên Azad şarkılarıyla katıldı. Sanatçıların söylediği ezgilere halk da eşlik etti. 

 

*****

Leipzig'de Newroz kutlaması

Leipzig

Almanya’ın Leipzig kentinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, Newroz ateşi yakarak mücadeleyi yükseltme mesajı verdi. Leipzig Rabet Park’ta bir araya gelen Kürtler ve dostları, Newroz’u kutladı, depremzedeler ile dayanışma mesajları verdi.

Newroz şehitleri şahsında tüm özgürlük şehitleri ve depremde yaşamını yitirenler içinde saygı duruşunda bulunulduktan sonra konuşmalar yapıldı.

Siyasetçi Menderes Canbeg, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 50. mücadele yılı, Kürt halkının yeniden dirilişi ve direniş geleneğinin sürekliliğidir. Bu direniş Demirci Kawa’dan başlayıp Mazlum Doğan ve Zekiye Alkanlara kadar aralıksız devam ediyor. Mazlum Doğan'ın Amed zindanında teslimiyete karşı yükselttiği direniş bayrağının bizlere kadar ulaşıp zafere doğru ilerlemesidir. Bu seçimlerle AKP-MHP faşist rejimini tarihin çöp sepetine göndereceğiz, Önder Abdullah Öcalan'ı özgürlüğüne kavuşturacağız” diye konuştu. 

Kassel

Kassel Newroz ve tutsaklar için yürüdü

Almanya’nın Kassel kentinde Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü yürüyüşü sonrası Newroz kutlaması düzenledi. Yürüyüş için çevre kentlerden gelen Kurdistanlılar ve dostları “Siyasi tutsaklara özgürlük” sloganıyla bir yürüyüş yaptı. Kitle Nordsratdoark'a kadar yürüdükten sonra Newroz ateşi yakarak, kutlama yaptı.

Graz

Graz’da resepsiyon

Avusturya'nın Graz kentinde Kurdistanlılar, Avusturyalı dostlarıyla birlikte AK Saal'da Newroz’u resepsiyonla kutladı. Rsepsiyonda Grup Dewran, Aref Cep, Sehribana Kurdi ve Hozan Aydın sahne aldı. Siyasetçi Fırat Anlı’nın da bir konuşma yaptı.

Stockholm

Stockholm ve Hoor'da Newroz

İsveç'te Gavle kentinde 17 Mart günü başlayan Newroz kutlamaları, başkent Stockholm ve Hoor kasabasında "Newroz ruhuyla depremin yaralarını saracağız" şiarı ile sürüyor.

Stockholm'de Solnahallen'de gerçekleşen Newroza'ya binlerce kişi katıldı. Şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan tören, kurum temsilcilerinin mesajlarıyla devam etti. Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da 14 Mayıs seçimlerine atıfta bulunulan mesajlarda, halkı AKP-MHP faşist rejiminin tasfiyesi için oy kullanmaya çağırdı.

Etkinlikte çok sayıda sanatçı eserlerini sergiledi. Newroz programında ses sanatçıları, tiyatro grupu ve Koro yer aldı.

Kutlamada “Bijî Newroz", “Bijî Serok Apo" ve "Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı. İsveç'te Newroz, Goteborg ve Orebro şehirlerindeki kutlamalar ile devam edecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.