Avrupa’nın 3 ülkesinde seçim vardı

Dünya Haberleri —

  • Avrupa’nın 3 ülkesi Bulgaristan, Bosna Hersek ve Letonya’da Pazar günü genel seçimler yapıldı. Bosna-Hersek ve Letonya’da seçmenlerin yarısından fazlası sandık başına giderken Bulgaristan’da bu oran yüzde 35’te kaldı.

Bulgaristan’da Borisov’un partisi önde

Bulgaristan'da en az 7 siyasi parti ve koalisyon yüzde 4 barajını aşmayı başardı. Eski Başbakan Boyko Borisov'un muhalefetteki partisi Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB), oyların yüzde 25’ini alarak seçimi birinci sırada bitirdi. Son erken genel seçim sonrası koalisyon hükümetinin lideri olarak ülkeyi 6 ay yöneten Değişime Devam partisi oyların yüzde 20’sini alarak ikinci sırada yer alırken, yüzde 14 oy alan Hak ve Özgürlükler Hareketi partisi parlamentonun üçüncü büyük partisi oldu. Seçime katılım oranı ise yüzde 35 dolayında kaldı. Bulgaristan’da hiçbir parti hükümet kuramadığı için seçmenler son 1,5 yılda 4 kez sandık başına gitti. 

Letonya'da başbakanın partisi kazandı

Letonya da genel seçimler için sandık başına giden ülkelerdendi. Başbakan Krisjanis Karins'in iktidardaki Yeni Birlik Partisi yüzde 18 ile en çok oyu alan parti oldu. Muhalefetteki Yeşiller ve Çiftçiler Partisi yüzde 12 ile ikinci, bölgesel birkaç partiden oluşan yeni merkezci seçim ittifakı Birleşik Liste yüzde 11 ile üçüncü sırada yer aldı. 8 parti yüzde 5 barajını geçerek 100 sandalyeli mecliste temsil hakkı kazandı. Seçime katılım oranı ise yüzde 59'da kaldı.

Bosna Hersek'te katılım düşüktü

Bosna Hersek’teki seçimlerde ise Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliğine seçilen Denis Becirovic ve Hırvat üyeliğe yeniden seçilen Zeljko Komsic ile Sırp üyeliğe seçilen Zeljka Cvijanovic zaferlerini ilan etti. Seçime katılım yüzde 50 oranındaydı.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.