Avrupa’ya göç akını sürüyor

Dünya Haberleri —

Sınırları aşan göçmenler

Sınırları aşan göçmenler

  • Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, AB ülkelerine şubat ayında yapılan iltica başvuruları 76 bini geçti. Başvurularda ilk sırada Suriyeliler varken ikinci sırada Afganlar bulunuyor.

Avrupa’ya iltica ve sığınma talepleri katlanarak artıyor. Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) yayımladığı rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde uluslararası koruma talep eden kişilerin sayısı bu yılın şubat ayında 76 bin 505 kişiye ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41'lik artış anlamına geliyor. Şubat 2022'de, AB ülkelerinde sığınma talebinde bulunanların sayısı 54 bin 370 kişiydi.

İlk üç: Suriye, Afganistan ve Kolombiya
Eurostat’ın yayınladığı aylık iltica verilerine göre, başvurularda ilk sırada Suriyeliler var. Onları Afganlar, Kolombiyalılar ve Venezuelalılar takip etti. Kurum verileri, başvuruların dörtte üçünden fazlasının (yüzde 77) Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya'ya olduğunu ortaya koyuyor. 
Başvurulardan 2 bin 745'i refakatsiz çocuklarca yapıldı. Çocuklardan bin 25'inin Afganistan, 675'inin de Suriye'den geldiği bilgisine yer verildi. 

Savaş ve iklim değişikliği 
Ukrayna ve Suriye gibi ülkelerde devam eden savaş ve işgallerin yanı sıra, siyasi baskı ve iklim değişikliğinin etkileri çok sayıda insanın kendi ülkesini terk etmesine neden oluyor. Buna bağlı olarak hem yasal hem de yasa dışı göç, birçok Avrupa hükümetinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.
Önceki aylarda olduğu gibi, Şubat 2023'te de Suriyeliler (9 bin 885 ilk kez başvuran) sığınma talebinde bulunan en büyük grup oldu. Suriyelileri, 9 bin 310 kişi ile Afganlar, 5 bin 160 kişi ile Kolombiyalılar ve Venezuelalılar (5 bin 115) takip etti.

Ukraynalılar istatistik dışı
AB tarafından geçici koruma statüsü verilen Ukraynalılar ise hesaplamanın içerisinde yer almıyor. Rusya'dan kaçarak AB ülkelerinde sığınma talebinde bulunan Rus vatandaşları ise 2 bin 385 başvuru ile 8. sırada yer aldı. Düzensiz göçmen sayısında da rekor sayılara ulaşıldı. 
AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex, bu ay başında yaptığı açıklamada, 2016'dan bu yana en yüksek sayıda izinsiz geliş olduğunu bildirmişti.

 

İngiltere’ye 606 bin göçmen geldi

2022’de çoğu Avrupa Birliği (AB) dışından gelen göçmenin geldiği İngiltere’ye iltica başvuruları rekor düzeye ulaştı. Bir yıl içinde gelen göçmenleri sayısının 606 bin olduğu açıklandı. 
Ulusal İstatistik Kurumu (ONS) tarafından yapılan açıklamada, dünyadaki bazı gelişmeler ve salgın sonrası kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte ülkeye yasal yollardan gelen göçmen sayısındaki artışın rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.
ONS raporunu değerlendiren İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ITV televizyon kanalına yaptığı açıklamada, bu sayının “çok fazla olduğunu” belirterek, hükümet olarak bu sayının düşürülmesi için gerekli adımların atılacağı vaadinden bulundu.

1,2 milyon geldi, 557 bin gitti
Bu arada ONS açıklamasında, eğitim ve çalışmak amacıyla İngiltere’ye gelenlerin dışında özellikle insani durum yüzünden Ukrayna ve Hong Kong gibi ülkelerden de çok sayıda kişinin 2022’de ülkeye giriş yaptığı kaydedildi. 2022’de ülkeye 1,2 milyon kişi eğitim, çalışma ve insani gerekçelerle gelirken, 557 bin kişi ülkeyi terk etti. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.