AXA-OYAK işbirliğine protesto

Dünya Haberleri —

  • İsviçreli Riseup4Rojava aktivistleri, OYAK ile işbirliği yapan Fransız sigorta şirketi AXA’ya karşı harekete geçti. Sokaklara “AXA savaşı finanse ediyor” yazılı afişler asan aktivistler, şirketin Neuchâtel temsilcileriyle de görüşerek “Sivillerin katledilmesine destek vermeyin” dedi.

ÖNER POLAT/ZÜRİH

Farklı ülkelerden aktivistlerin kurduğu RiseUp4Rojava İnisiyatifi, işgalci Türk devleti ve destekçilerine karşı teşhir kampanyalarını sürdürüyor. İnisiyatif en son Fransız sigorta şirketi AXA'nın Türk Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile işbirliği yapmasına karşı hafta boyunca İsviçre’de eylemler yaptı. 

AXA savaşı finanse ediyor

RiseUp4Rojava aktivistleri, İsviçre’nin birçok kentinde AXA’nın OYAK ile işbirliğini teşhir eden afişler astı. Duvarlara asılan afişlerde “AXA Finanziert Krieg/AXA savaşı finanse ediyor” yazılıydı. Ayrıca bir grup aktivist, İsviçre’nin Neuchâtel kentindeki AXA bürosuna giderek yetkililere taleplerini bizzat iletti ve “savaşı finansa etmekten vazgeçin, sivillerin katledilmesine destek vermeyin” çağrısı yaptı. 

Türkiye’ye destek vermeyin 

Bu görüşmeye katılan aktivistlerden Céline Prèvast şunları söyledi: “AXA ile yaptığımız görüşmelerde Türk devletinin işgal saldırılarına destek vermeyin dedik. Türk devletinin işgalleri, batılı devletler ve global şirketlerin aktif desteği olmadan mümkün değil. Silah satışlarıyla, bu savaşları diplomatik olarak destekleyen veya finanse eden bu şirket ve devletler, Kürdistan halklarının kanına bulanmış durumdalar.”

Savaşla zenginleştiler

Ayrıca İsviçre devletinin tarafsızlık politikasının da yüzeysel olduğuna dikkat çeken Prèvast, “Birçok şirket Kürdistan'daki savaşlarla zenginleşti. AXA, İsrail sömürgeciliğini desteklemenin yanı sıra faşizmin ve Türk sömürgeciliğinin de işbirlikçilerinden. Aselsan gibi Türk silah şirketlerini finanse eden bu şirketler katliamlar, etnik temizlikler, sistematik bombalamalar, sivillerin ve aktivistlerin insansız hava araçlarıyla öldürülmelerinden sorumlu tutulmalılar” dedi.

Rojava ilham kaynağı

İsrail'in Filistin'e yönelik hak ihlallerini de AXA'nın finanse ettiğini sözlerine ekleyen Prèvast, “Bu sistemlerin sömürüsünden ve şiddetinden arınmış bir dünya için savaşan bizler, Rojava Devrimi’nden ilham ve umut alıyoruz. Bizler Rojava Devrimi ile Kürt ve Filistin halklarının haklarını savunmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Finansal desteği teşhir ediyorlar

Bern’de yaşayan Riseup4Rojava aktivistlerinden Claudio da “İnisiyatif olarak uzun süredir Türk ekonomisi ile turizmine finansal destek sunan şirket ve bankaların yanısıra Erdoğan rejimine silah satan fabrikaları çeşitli kampanyalarla teşhir ederek protesto ediyoruz” dedi.

Her yerde Rojava pankartları 

Bern kentinde yaşayan bir diğer aktivist Pobi ise İnisiyatif olarak futbol sezonunun başlamasıyla taraftar gruplarıyla beraber “Rojava Devrimi’ni savunuyoruz” sloganıyla pankart açma eylemleri düzenlediklerini anlattı. Pobi, “Kampanya dahilinde çoğunlukla Solothurn kantonunda futbol sahaları dahil köprülere ve kentin farklı yerlerine ‘Rojava Devrimi’ni savunuyoruz’ pankartları asıyoruz" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.